Hlavní obsah

Karel Gott nadchnul Vídeň

ČTK, Jiří Tlučhoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Karel Gott byl největším magnetem sobotní akce Vítej, Česká republiko! ve Vídni pořádané při příležitosti referenda. Jeho vystoupením vyvrcholil oficiální program slavnosti, během níž se u bývalého císařského sídla Hofburg představili čeští umělci. Nechyběla mezi nimi skupina historického šermu, hudebníci, klaun či kouzelník.

Foto: Palitchi

Sobotní galashow se zúčastní nejlepší České a Slovenské skupiny. Mezi nimi i Palitchi, která patří mezi absolutní špičku nejen v České Republice.

Článek

Publikum přivítal Gott německy: "Vždy se těším, když mohu vystoupit ve Vídni - městě hudby. Věděl jsem to již léta, ale opětovně jsem to četl, že polovina vídeňského obyvatelstva může být oprávněně hrdá na to, že má minimálně jednoho příbuzného z Česka. Tímto vítám všechny: Sedláčkovi, Vondráčkovi, Novotné, Pospíšilovi. A říkám: Dobrý den, dobrý večer!"

Během hodinového vystoupení už toho Gott v bleděmodrém obleku moc neřekl. Nadšenému davu, který si českou hvězdu fotografoval, zpíval německy i česky. Největší ohlas měla melodie ze seriále o včelce Máje. Když zazněly její první tóny, řada lidí opustila i občerstvovací stánky a běžela k pódiu, aby si poslechla úvodní píseň z tohoto kresleného seriálu.

S Karlem Gottem před odjezdem:

Kdybyste teoreticky v Praze byl, jak byste hlasoval?

Zbytečná otázka, protože se považuju za dávného Evropana. Jasně že "pro". Do Evropy patřím už pětatřicet let, kdy jsem začal zpívat venku. Vezměte si zrovna tu symboliku, že při referendu budu právě v Rakousku, se kterým nás teď "pojí" spousta problémů od Benešových dekretů až po Temelín.

Přesto Rakušané stanovili datum Česko-rakouského dne právě na sobotu, aby vyjádřili podporu našemu vstupu do EU. Mimochodem, v osmašedesátém roce, když jsem chtěl do soutěže Eurovize v Londýně, tak jsem nemohl jet za Československo, protože nebylo členem této organizace. Tak mě tam vyslali Rakušané za jejich zemi, dodneška jsem jim za to vděčný.

Jistě uznáte, že můj hlas na takové akci bude pro naši zem užitečnější, než vhození "jednoho hlasu" do urny.

Co si myslíte o Češích, kteří jsou proti vstupu do EU?

Víte, hlasy "proti" i lidi, od kterých budou pocházet chápu, protože to samozřejmě nějaké problémy přinese. Ale jak já říkávám: Vývoj nezastavíš. Těch lidí, kterým vstup do EU přinese daleko výraznější možnosti uplatnění, bude přece ohromné množství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám