Hlavní obsah

Kaplického knihovnu podpoří manifestace

ČTK, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpořit uskutečnění projektu nové budovy Národní knihovny se chystají příští týden příznivci architekta Jana Kaplického. Předpokládaný termín setkání je v pondělí v 18 hodin. Organizátoři, komunikující prostřednictvím sítě Facebook, manifestaci plánují na Letné či na Mariánském náměstí. Podle nich by mohlo přijít až několik tisíc lidí.

Článek

Setkání by se mělo konat až po pohřbu Jana Kaplického (71), který náhle zemřel minulý týden ve středu. „Pohřeb bude naprosto neveřejný, ale rozloučení bude přístupné veřejnosti a médiím. Ještě není stanoveno datum ani místo,“ řekl mediální zástupce rodiny Radek Zeman, který nevyloučil, že by se rozloučení mohlo konat tento týden.

Dosud nerealizované projekty

K osudu rozpracovaných projektů Kaplického a Future Systems v Česku se podle něj nebude rodina do pohřbu vyjadřovat. Jedním z děl, které by mohlo londýnské studio v Česku realizovat, jsou kromě budovy NK v Praze a koncertní haly v Českých Budějovicích také dvě stavby v exkluzivním prostředí u zámku Konopiště.

Developerská společnost Resort Living, která za celým konopišťským projektem stojí, uvádí, že ozdobou jsou Kaplického návrhy Klubu Volavka a Vily Kaplický: „Oba byly dokončeny za přispění jeho týmu z Future Systems na sklonku minulého roku a ozdobí kolekci dalších návrhů z dílny jiných deseti českých a zahraničních architektů.“

Národ sobě

Na stavbu blobu vzniká i fond, v němž se angažují kupř. architekt Jan Kasl, dokumentaristka Olga Sommerová, scenárista a režisér Jan Svěrák nebo designér Alan Záruba. Bývalý generální ředitel NK Vlastimil Ježek, který stál u zrodu soutěže na novou budovu NK, píše o celé kauze kolem Kaplického knihu. Publikace s názvem Střípky chobotnice aneb Národ sobě by měla mít křest 2. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám