Hlavní obsah

Kafkova cena Johnu Banvilleovi

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedinou českou mezinárodní literární cenu pro rok 2011 získal irský spisovatel John Banville (1945). Právu to oznámila Společnost Franze Kafky, která je spolu s hlavním městem Prahou pořadatelem soutěže.

Foto: archiv, Novinky

Spisovatel Franz Kafka

Článek

Banville se cítí být udělením ceny hluboce poctěn a na konci října přicestuje do Prahy, aby se účastnil předávacího ceremoniálu. Mezinárodní literární Cenu Franze Kafky uděluje Společnost Franze Kafky od roku 2001. Banville svou první knihu, povídky Long Lankin, publikoval v roce 1970.

Foto: Archiv, Právo

John Banville

Nyní je autorem šestnácti románů, z nichž vynikají dvě volné trilogie. The Revolutions Trilogy je složena z románů Doctor Copernicus (1976), Kepler (1981) a The Newton Letter (1982), do druhé patří vedle románů Ghosts a Athena jeho zatím nejproslulejší román The Book of Evidence, který přeložil do češtiny Pavel Dominik a vyšel v roce 1999 pod názvem Kniha doličná.

Za román The Sea z roku 2005 získal prestižní Booker Prize (česky vyšel s názvem Moře).

Reklama

Související témata:

Související články

Jana Štroblová: Orten mi přirostl k srdci

Česká spisovatelka, básnířka a překladatelka Jana Štroblová převzala cenu PEN klubu a Právu řekla: "Křivda se ve verších objeví, ale aby o tom člověk psal? To...

Svět knihy s arabskou literaturou

Arabská literatura bude hlavním tématem 17. mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, který pozve návštěvníky od 12. do 15. května na holešovické Výstaviště...

Výběr článků

Načítám