Hlavní obsah

Kabát začal ve čtyřech a skončil v pěti

Právo, Jaroslav Špulák

Sobotní koncert skupiny Kabát v pražských Letňanech patřil k těm, které jen tak z paměti nevymizí. Teplická parta jej totiž odstartovala v jiném počtu, než v jakém skončila. Uzavřel se příběh koncertní série, kterou nabídla divákům i sobě jako vzpruhu v mizerných časech.

Foto: Milan Malíček, Právo

V čele Kabátu stál neochvějne Josef Vojtek.

Článek

Turné Cirkus Kabát začalo v červenci a mělo kapelu vytáhnout z bryndy. V covidové době musela podruhé odložit na podzim naplánované velké turné, už dva roky nehrála, a tak se rozhodla vyjet za fanoušky jinak. Vybrala si osmadvacet zastávek, oprášila cirkusové šapitó, zohlednila bezpečnostní pandemická opatření a na jednotlivých místech pak hrála se zápalem party, které koncerty po čertech chyběly.

Byla to pro ni čirá radost, ohlasy diváků na vystoupení, z nichž mnohá se odbyla ve městech, ve kterých kapela dlouho nehrála, byly nadšené. Jenže po zastávce 9. září v Karlových Varech musel baskytarista Milan Špalek na neodkladný chirurgický zákrok a Kabát stál před těžkým rozhodnutím. Mohl zbytek turné přeložit, čímž by opět posvětil charakter doby, anebo nějak pokračovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milana Špalka zaskočil na postu baskytaristy Tomáš Krulich (vlevo). Na snímku je s Josefem Vojtkem.

„S Milanem jsme se dohodli, že show musí pokračovat,“ uvedl v sobotu na pódiu zpěvák Josef Vojtek. Baskytary se tedy chopil kytarista Tomáš Krulich, kytarové party zůstaly na Otovi Váňovi a jelo se dál.

Sedm koncertů absolvoval Kabát ve čtyřech a hrál na nich i řadu písniček, na které se v minulosti na jeho vystoupeních nedostalo. V sobotu v Letňanech se pak Milan Špalek vrátil. Úplně nakonec, v přídavku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tak vypadalo cirkusové šapitó kapely Kabát.

Kabát dohrál základní set, odešel z pódia, a když se po nadšeném aplausu diváků vrátil, měl už Krulich na ramenou kytaru. Vojtek pak řekl: „Vy, kteří jste viděli nějaký předešlý koncert tohoto turné, víte, že takhle to nekončí. Základní set jsme zkrátili, abychom měli víc času na přídavek a mohli si ho zase zahrát s Milanem Špalkem.“

Po jeho příchodu na pódium následovalo emotivně silné přivítání diváky a pak série písní, které do přídavků Kabátu patří, ať už jde o Moderní děvče, Burlaky nebo Pohodu.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Milan Špalek nastoupil v přídavku.

Sobotní pražský koncert celou cirkusovou sérii završil. Do dějin vstoupí jako ten, který kapela začala ve čtyřech a dohrála v pěti. A rovněž jako ten, v němž od startu do konce všichni členové formace hráli a zpívali jako o život. Zpočátku proto, aby zacelili díru po kolegovi, na konci kvůli tomu, aby si to s tím kolegou zase pořádně užili.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám