Hlavní obsah

Josef Špaček zahraje Dvořákův koncert místo Joshuy Bella

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který začíná 6. září, oznámili změnu sólisty koncertu 9. září. Americký houslista Joshua Bell zrušil účast na turné orchestru Akademie svatého Martina v polích z důvodu vážného zdravotního stavu blízkého člena rodiny.

Foto: Radovan Šubín

Josef Špaček se v červnu 2011 stal historicky nejmladším koncertním mistrem České filharmonie.

Článek

Po dohodě s vedením tělesa se sólového partu v Koncertu pro housle a orchestr a moll Antonína Dvořáka ujme český houslista Josef Špaček.

„Tato situace nás samozřejmě neobyčejně mrzí, ale naší prioritou bylo zachovat program beze změn. To se podařilo, orchestr na náš návrh, aby s ním vystoupil právě Josef Špaček, okamžitě nadšeně reagoval,“ uvedl ředitel festivalu Jan Simon.

Podle něho tak festival pokračuje v propojování vynikajících českých sólistů se zahraničními orchestry, podobně jako v případě Bamberských symfoniků s jejich šéfdirigentem Jakubem Hrůšou a sopranistky Kateřiny Kněžíkové nebo houslisty Jana Mráčka.

Bývalý dlouholetý koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček je publiku dobře známý jako sólista i člen komorních uskupení. Na Dvořákově Praze vystoupil již v roce 2018 a 2019, loni diváky nadchl jako jeden z interpretů klavírních kvartetů s Lukášem Vondráčkem, Tomášem Jamníkem, Pavlem Niklem a Jakubem Fišerem.

Koncert komorního orchestru Akademie svatého Martina v polích 9. září zahájí Mendelssohnova předehra ke Snu noci svatojánské, po Dvořákově Houslovém koncertu bude ve druhé půli večera následovat Symfonie č. 1 C dur Georga Bizeta. Pořadatelé festivalu již kontaktovali diváky, kteří si zakoupili vstupenky přes online rezervační systém, aby je o změně informovali, a to včetně možnosti vrácení vstupného.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám