Hlavní obsah

Jiráskův Hronov opět ožije divadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiště spisovatele Aloise Jiráska ve východočeském Hronově ožije od soboty 30. července opět divadlem. Na týden zde najdou útočiště účastníci vrcholné přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov, nejstarší akce tohoto druhu v Evropě a pravděpodobně i na světě. Letos se koná již po dvaadevadesáté. Nepřerušila ji válka, komunistický režim ani celosvětová covidová pandemie.

Foto: Ivo Mičkal

Centrem přehlídky je už od roku 1931 Jiráskovo divadlo architekta Jindřicha Freiwalda.

Článek

Ačkoli oficiální zahájení festivalu se koná až v sobotu odpoledne, již v pátek večer zahraje divadelní Komteatr ZUŠ z Týniště nad Orlicí komedii Jak je důležité míti Filipa. Od soboty se pak rozběhne maraton inscenací činoherního, loutkového, hudebního, tanečního, pohybového a dalšího divadelního umění v provedení souborů, jež na Hronov postoupily z celostátních přehlídek.

Základním smyslem Jiráskova Hronova je vzájemná mezinárodní a mezidruhová inspirace a setkání amatérských divadelníků. V hlavním programu se představí třicet sedm souborů, které odehrají sedmdesát čtyři představení. Od roku 1991 program pravidelně obohacují i zahraniční neprofesionální divadla, letos to budou dva slovenské soubory.

Kromě divadelních představení je Hronov vyhledáván i pro řadu odborných seminářů a dílen, v nichž si divadelníci všech generací precizují své umění.

Hronov nepatří jen Aloisi Jiráskovi, má i další slavné rodáky

Festivaly

„Rád bych pozval například na seminář vedený uměleckým šéfem ostravského Divadla Petra Bezruče Janem Holcem, který se zaměří na spolupráci mezi hercem a režisérem. Semináře nejsou zaměřené jen na herectví. Seminář herecké abecedy dramaturga Městského divadla Brno Miroslava Ondry je určen pro ty, kteří se chtějí naučit základy nejen divadla, ale obecně veřejného vystupování. To se může hodit i v běžném životě,“ říká programový ředitel festivalu Jan Julínek.

O divadle se bude diskutovat na PC neboli Problémovém Clubu, který povedou renomovaní odborníci Alena Zemančíková, Milan Schejbal, Luděk Horký a Jan Šotkovský.

Další diskusní seminář KDR neboli Klub Divadelních Rváčů aneb nekorektně o viděném se uskuteční pod patronací dramaturga a režiséra Jaromíra Hrušky.

Hlavní divadelní program doplní off program dalšími divadelními inscenacemi pro děti i dospělé, koncerty, výstavami i gastroakcemi. Letošní novinkou bude letní kino ZaŠkolou, které bude promítat od pondělí do pátku v areálu dvora základní školy. Šestitisícové městečko se tak na týden promění v živé divadelní centrum s neopakovatelnými zážitky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám