Hlavní obsah

Jičín vykročil vstříc pohádkové krajině Českého ráje

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jičín

Emeritní bubeník festivalu Jičín město pohádky zavířil ve středu úderem čtvrté odpoledne paličkami a několikatisícový dav masek vyrazil vstříc pětidennímu pohádkovému království. Rytmus bubeník po devětadvacet let nezměnil.

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod pohádkovým JíčínemVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Je to pořád stejné. Tvrdě pochodově, kupředu levá,“ přiblížil 64letý Ladislav Khol. Svorně vykročili všichni od festivalového patrona Jiřího Lábuse, přes krále pohádkové říše Dobromila s chotí Květoslavou doprovázeného dvořany po senátora Tomáše Czernina. „Festival zahajuji pochodovým rytmem s několika krátkými přestávkami od prvního ročníku. Vykročili správně vždycky,“ vzpomněl bubeník.

Jičínskému svátku pohádek s letošním mottem ”Znám já jeden krásný zámek aneb Pohádky a pověsti z hradů a zámků Českého ráje”, schází rok do třicítky a soudě podle zájmu veřejnosti neomrzel, přesně naopak. Husovou ulicí prošla na centrální Valdštejnovo náměstí špalírem diváků možná třetina obyvatel sedmnáctitisícového města posílená davy přespolních.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Patronem festivalu je po čtrnácté herec Jiří Lábus

„Celý život se odvíjí od dětství. A pokud máte krásné dětství, tak nic nebrání tomu, abyste měli krásný a hezký život,“ vzkázal festivalovým hostům Lábus.

„Ten kousek země prý překročí středně rostlý obr několika kroky. Vám to bude trvat trochu déle, ale stojí to za to. Uslyšíte vyprávění zvětralých skal i středověkých hradů. Možná tu potkáte nějakého skřítka, čerta nebo vodníka. To tajemné místo se jmenuje Český ráj," píše v knize Český ráj a jeho tajemství jedna z letošních účastnic festivalu Lucie Seifertová.

Jičínu budou po pět festivalových dnů vládnout namísto radničních konšelů děti, jimž základní festivalový zákon zaručuje privilegia jako v pohádce. Školáky nesmějí učitelé trápit u tabule a tahat z nich vědomosti. Život jako v pohádce, kde dobro vždy zvítězí nad zlem, což se zřídka děje v reálném životě.

Pochodový rytmus udával festivalovému průvodu bubeník Láďa Khol.

Znám já jeden krásný zámek

Festival probíhá od středy do neděle 15. září. Každý ze dnů je uveden lidové písně „Znám já jeden krásný známek nedaleko Jičína“. Čtvrteční program s podtitulem „A v tom zámku jest ovčáček, má překrásného syna“, začíná úderem osmé hodiny ráno Pohádkovou poštou. Program složený z divadel, koncertů, soutěží tvůrčích dílen nebo odpolední diskuse o boji proti změně klimatu, potrvá do pozdního večera.

Páteční den s deníkem Právo provází sloka ústřední festivalové písně „A v tom zámku jedna panna“, jejíž text pokračuje alarmujícím sdělením pro zámeckého pána „Co ovčáčka milovala“.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Průvodu dominovaly masky

Nabitý den jednoho z hlavních festivalových partnerů představí interaktivní kavárnu POTMĚ, kde si lze na vlastní kůži vyzkoušet nepohádkový život nevidomých. Páteční program doplní Dětská mše v kostele sv. Ignáce, Čapkova Loupežnická a pošťácká pohádka nebo představení jičínské ZUŠ J. B. Foerstera o zpěvačkách Edith Piaf a Marlen Dietrich.

Loňskému festivalu zasvěcenému Pohádkovému čarobejlí z Krkonoš a Podkrkonoší dominoval lakomý bohatec Traunteberk s čeledí. Žezlo po soku nekompromisního Krakonoše, jenž vzpurného sedláka vždy po zásluze ztrestal, letos převzal pohádkový král.

Reklama

Výběr článků

Načítám