Hlavní obsah

Jednu z nejslavnějších písní Johna Lennona napsala spíš Yoko, tvrdí nahrávka

Novinky, Stanislav Dvořák

Po více než čtyřech desítkách let se oficiálně přepisuje kolonka autorství u písně Imagine od Johna Lennona. Na jedné z nejslavnějších písniček na světě má prý podstatný podíl jeho manželka Yoko Ono.

Foto: Profimedia.cz

Yoko Ono

Článek

Překvapivé oznámení zaznělo na sjezdu Národní asociace hudebních vydavatelů v americkém New Yorku. Stařičký zvukový záznam dokazuje, že John Lennon přiznává autorství Yoko.

Lennon tam podle BBC uvedl: „Hodně z toho, text a celkový koncept, přišlo od Yoko. Mělo by to být uváděno jako Lennon-Ono.”

„V té době jsem byl sobecký, trochu víc macho, a tak trochu jsem zapomněl zmínit její přínos,“ dodal.

Budou protesty?

Překvapilo to i Seana Ono Lennona, syna zakladatele Beatles. „Když to oficiálně uznali, že moje matka je spoluautorkou Imagine, songu století, možná to byl můj a mámin nejšťastnější den v životě,” řekl dojatě Lennon.

„Proces zápisu Ono jako spoluautorky probíhá, ještě to není hotové,“ upřesnil David Israelite z Národní asociace hudebních vydavatelů.

Je možné, že se proti tomu někdo ohradí. Autorství totiž nebude mít jen symbolický význam pro Yoko Ono. Problém je v tom, že píseň se stává podle amerických zákonů veřejným majetkem 70 let po smrti autora, ovšem Yoko Ono žije a ještě dlouho žít může. Poplatky za Imagine se tedy budou platit ještě více než sedmdesát let.

Reklama

Výběr článků

Načítám