Hlavní obsah

Jasná páka znovu hraje, David Koller bubnuje

Legendární rocková kapela Jasná páka, v níž znovu bubnuje její zakládající člen David Koller, po řadě let hraje nové písně. Dvě skladby měly premiéru ve středu 2. prosince na koncertě v brněnském Semilassu.

Článek

Zpěvák Petr Váša si ještě musel vypomáhat tahákem s novými texty. Jasná páka v Brně odehrála dvouhodinový koncert, dvakrát museli muzikanti přidávat. 

"Pořád jsme mluvili o tom, že bychom měli udělat něco nového, ale všichni říkali, že nemají čas, že toho mají moc. A tak se jedna novinka jmenuje Mám toho moc," řekl Váša.

Jasná páka patřila počátkem 80. let k vůdčím představitelům takzvané nové vlny české rockové hudby. Její kariéru ale ukončil v roce 1983 zákaz vystupování.

Tažení komunistických ideologů proti řadě mladých alternativních kapel tehdy odstartoval nechvalně proslulý článek Nová vlna se starým obsahem v týdeníku Tribuna.

Hudba Praha 

Na zakázanou Jasnou páku navazovala kapela Hudba Praha. V posledních letech obě skupiny příležitostně vystupovaly v různých sestavách. V současném obsazení Jasné páky jsou dva zakládající členové, bubeník Koller a kytarista a zpěvák Michal Ambrož.

Vrátil se také další bývalý kytarista Jasné páky Vladimír Zatloukal. Za mikrofon přizvali brněnského muzikanta a fyzického básníka Vášu, na baskytaru hraje bývalý člen Lucie Marta Minárik.

Minulost Jasné páky připomíná kniha Bav se s volem o sobotě, kterou letos vydalo nakladatelství Julius Zirkus. Knížka je věnována Janu Ivanovi Wünschovi, baskytaristovi kapely, který zemřel před deseti lety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám