Hlavní obsah

Jarre připomene v Praze legendární album Oxygene

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proslulý francouzský hráč na klávesy Jean Michel Jarre vystoupí 13. listopadu v pražské O2 Aréně. Uvede skladby z alba Oxygene, od jehož vydání uplynulo třicet let. O koncertu informovala agentura Livenation.

Článek

Oxygene patří ke klíčovým nahrávkám elektronické hudby. Jarre ukázal ohromné možnosti syntezátorů. Průlomové album mu zajistilo nehynoucí slávu. Pianista, který zanevřel na klasickou hudbu a nějakou dobu se věnoval jazzu, než se zaměřil na rock, se stal světoznámým a už si nemusel přivydělávat filmovou hudbou. Po dalším albu Equinox se Jarre zaměřil na sólové koncerty na výjimečných místech. První série se uskutečnila na pařížském náměstí Svornosti.

Ve svém pojetí Jarre, jenž využíval veškeré možné analogové syntezátory, pokračoval i v dalších letech. Občas obohacoval svou hudbu o klasické nástroje, jako tomu bylo v případě slavných koncertů v Číně.

Podobně jako další výjimečná postava hudby sedmdesátých let, Mike Oldfield ale svoje největší dílo nepřekonal a zdařilé nebyly ani pokusy na dílo navázat a přitočit k němu pokračování.

Pražský koncert je výjimečný ještě z jednoho důvodu. Jarre většinou vystupuje pod širým nebem pro masy diváků, a ne v přece jen o něco komornějším prostředí velkých hal.

V roce 1990 jeho koncert na oslavu pády Bastilly navštívilo 2,5 miliónu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám