Hlavní obsah

Jaromír Nohavica: Nejsem podporovatelem Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po svém vystoupení ve vyprodaném kulturním domě v Hodoníně odpověděl Jaromír Nohavica Právu na několik otázek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jaromír Nohavica při pondělním vystoupení v Hodoníně

Článek

Byl jste před koncertem nervózní?

Těšil jsem se na něj. Dlouho jsem nehrál.

Zaskočilo vás, že vám někteří pořadatelé či zástupci města v Polsku i u nás zrušili koncerty?

Jsem na to zvyklý. Zákazy jsem zažil už v osmdesátých letech, a už když jsem v roce 2018 dostal Puškinovu medaili, někteří pořadatelé mě přestali na koncerty zvát. Je to jejich svobodné rozhodnutí. Nechávám to na nich.

Nohavica koncertoval v Hodoníně. Bez protestů a s aplausem na závěr

Kultura

Důležité je, že jsem dnes v trochu jiné pozici, než jsem býval v osmdesátých letech. Tehdy jsem byl zahnaný do kouta a byl jsem absolutně odříznutý od lidí. Dnes mě od lidí odříznout nemůžou. Lidé mě za ta léta znají, vědí, kde mě najdou, mohou za mnou přijet, nemluvě o tom, že mám v Ostravě klub Heligonka, takže můžu hrát tam. V tom je doba jiná. Je třeba také říct, že na rozdíl od dávných časů mám dnes komunikaci s lidmi díky sociálním sítím jednodušší.

Puškinovu medaili, kterou jste převzal v roce 2018 od prezidenta Putina, jste se rozhodl nevrátit. Řekl jste, že jste ji dostal za zpívání písní Vladimira Vysockého a Bulata Okudžavy, ne za válčení. Ani na chvíli jste neuvažoval o tom, že ji vrátíte?

Neuvažoval, protože je to medaile Ruské federace, která je udělovaná už mnoho let. Dostal jsem ji za to, že jsem propagoval písničky Okudžavy a Vysockého. Není to Putinova, ale Puškinova medaile.

Jsem rád, že jsem ji dostal, vážím si jí a bylo by ode mě už jen vůči těm dvěma písničkářům nefér, kdybych ji vrátil.

Dostal jste ji od ruského prezidenta Putina, který je dnes považován za válečného zločince.

Nejsem podporovatelem prezidenta Putina, nejsem ani jeho příznivcem.

Spousta lidí se teď od vás za to, že jste se rozhodl medaili nevrátit, odvrátila. Jaký na to máte názor?

Možná se spousta lidí odvrátila, ale upřímně řečeno, právě teď se mi vrátila stará chuť a stará síla. Lidem, kteří o mě mají zájem a mají chuť mě poslouchat, budu zpívat. Ti, kteří se ode mě odvrátili, si najdou jiné písničkáře a zpěváky. Je to tak normální.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám