Hlavní obsah

Janis Joplin se chtěla vdát, místo toho se předávkovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janis znala Setha Morgana sotva pár měsíců. Tentokrát ale věřila, že konečně našla toho pravého. Přestala vymetat divoké večírky, chtěla skončit s hraním a založit velkou rodinu. Tak začíná dokument Posledních 24 hodin: Janis Joplin, který vysílá program ČT1 v pondělí 15. srpna ve 22:00.

Dokument o Janis Joplin

 
Článek

Odpoledne 3. října roku 1970 trávila Janis v hollywoodském hotelu Landmark. Už celé týdny natáčela se svou kapelou desku Pearl, která pro ni měla být novým začátkem. Bylo půl druhé a Janis měla ještě pár hodin volna. Zavolala proto na radnici do San Francisca, aby zjistila formality potřebné k uzavření sňatku. Telefonní sluchátko na druhém konci ale nikdo nezvedal. Janis začínala být neklidná. Neměla co na práci a pocit nudy ji rozčiloval. Už šest měsíců nebrala drogy, přesto zavolala svému dodavateli. Závislosti se dokázala zbavit bez cizí pomoci a věřila tomu, že se kvůli jedné dávce svět nezboří.

Sotva za „jejím andělem“ zaklaply dveře, znovu zvedla telefonní sluchátko. Seth měl přiletět za ní, aby si užili společného večera. Těšila se ale marně, snoubenec se vykrucoval a jejich rozhovor se rychle změnil v ostrou hádku. O půl šesté večer Janis vystřelila z hotelu a zamířila do nedalekého studia Sunset Sound, kde kapela zrovna pracovala na jedné z posledních písniček. Janis se song Buried Alive In The Blues moc líbil a o svou radost se chtěla s někým podělit. Seth ale doma u telefonu nečekal. Zklamaná Janis proto sáhla po jedné z mála jistot ve svém životě – po láhvi tvrdého alkoholu.

Ještě po půlnoci dopíjela svou poslední skleničku v baru Barney´s Beanery. Krátce po návratu do hotelu jedna z největších zpěvaček 20. století zemřela, ve věku pouhých 27 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám