Hlavní obsah

Jan Schmid pokřtil knihu o improvizaci

Právo, rh

Knihu Jana Schmida Improvizace, náhoda a jiné vyhlídky pokřtili včera odpoledne členové Studia Ypsilon, jež dílo vydalo, v Galerii Českého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jan Jiráň, Jaroslav Etlík, Jan Schmid a Miloš Horanský při křtu knihy.

Článek

Zakladatel Studia Ypsilon, herec, režisér, pedagog, výtvarník, dramatik, principál Jan Schmid v ní shrnul své úvahy o improvizaci, na níž od počátku stojí metoda dnes již legendární scény.

„V první části kniha zkoumá improvizaci jako oživování a posouvání tradic,“ představil dílo teatrolog a dramaturg Studia Ypsilon Jaroslav Etlík. Druhá část pak obsahuje Schmidovy příležitostné texty týkající se osobností s Ypsilonkou spojených – mimo jiné filmové režisérky Věry Chytilové, výtvarníka Jaroslava Maliny, operního pěvce Romana Janála nebo režiséra Evalda Schorma.

„Mám k té knize hluboký respekt, ona pojí schmidovitě moudrý přístup s lehkonohým a hravým, což je paradoxní spojení v Čechách málo vídané,“ řekl režisér a básník Miloš Horanský, další kmotr knihy, jež by se podle něho měla stát povinnou četbou pro studenty a mladé divadelníky. „Budeme-li jednou psát stoletou historii českého divadla, pak jméno Jana Schmida v ní musí stát po boku Frejky, Hilara, Buriana, Voskovce a Wericha či Jiřího Suchého,“ zdůraznil Horanský.

Křest knihy provedl ypsilonský herec a muzikant Jan Jiráň, který přiznal, že je jediným z kmotrů, který ji zatím nečetl.

Příjemný podvečer provázely písničky v podání mladé části ypsilonského souboru.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám