Hlavní obsah

Jan Kanyza slaví 75. narozeniny. Hereckým důchodem a výstavou

Jan Kanyza je české veřejnosti známý hlavně jako herec a dvorní hlas amerického herce George Clooneyho. Nedávno ovšem pověsil herectví na hřebík a už se věnuje jen své celoživotní vášni, čímž je umění. K blížícím se jubilejním 75. narozeninám dostal dar v podobě vlastní autorské výstavy, na niž mu přišly popřát desítky slavných přátel.

Foto: Kristýna Léblová, Novinky

Jan Kanyza a jeho obrazy

Článek

Expozici mu jako dárek nadělila pražská Galerie Art na Staroměstském náměstí. A jelikož se dříve dlouhé roky pohyboval ve světě showbyznysu, na vernisáži nemohli chybět Kanyzovi kolegové z divadla a filmu. Dorazili například Petr Nárožný, Zlata Adamovská s Petrem Štěpánkem, Ivana Chýlková, Václav Knop, Jan Rosák či Iva Hüttnerová.

Malování bez stresu

„Jsem opravdu nadšen a poctěn, že si mě galerie již před rokem vybrala, s povděkem jsem nabídku přijal. Dokonce mi nabídli i katalog, což je v dnešní době nevídané. Všichni šetří, chtějí inkasovat, než aby dávali, takže jsem opravdu potěšen a poctěn,“ prozradil Kanyza Novinkám s tím, že malování je pro jeho život opravdu důležitý.

Neumí však tvořit na povel.

Foto: Kristýna Léblová, Novinky

Jan Kanyza a Ivana Chýlková na výstavě

„K malování potřebuji mít vnitřní radost. Já nejsem typ, který se ve stresu a ve chvílích zmalomyslnění dokáže z toho vymalovat. Když se radost promítne do obrazu, emoce je natolik zřetelná nebo čitelná pro diváka, nebo ji vycítí, tak to je ideální stav,“ říká.

Celkem 40 obrazů vytvořených od roku 2007 se dá na místě i zakoupit. Částky se pohybují od 20 tisíc až po 115 tisíc korun. Výstava potrvá do 21. října. O pár dnů později umělec oslaví 75. narozeniny.

Ringo po šesti letech

Téměř současně s Kanyzovou výstavou začala v Praze také autorská výstava herce Františka Ringo Čecha, který maluje od roku 1973. Ten měl slavnostní zahájení už 22. září ve výstavní galerii Jakubec Gallery v pasáži U Nováků.

Foto: Kristýna Léblová, Novinky

Ringo Čech na výstavě

„Jsem rád a nadšený, že jsem se setkal s mnoha lidmi, které jsem dlouho neviděl. Dokonce mi zde jeden fanoušek donesl vlastnoručně namalovaný obraz a z toho jsem tedy unešený, je nádherný,“ prozradil umělec.

Výstava potrvá do 13. října.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie Art Praha

Reklama

Související témata:
František Ringo Čech

Výběr článků

Načítám