Hlavní obsah

Jan Hrušínský zvolil na úvod kaviár

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

První premiérou, kterou ve svém novém domovském Divadle Na jezerce nastudovala Divadelní společnost Jana Hrušínského, je veselohra Kaviár nebo čočka Giulia Scarnicciho a Renza Tarabusiho z padesátých let, kterou upravil a nastudoval scenárista a režisér Zdeněk Zelenka.

Článek

Zápletka se točí kolem italské rodiny Leonida Papagatta, věčně výborně naloženého manžela a otce, jehož peněženka zeje prázdnotou se stejnou vytrvalostí, s níž se mu v hlavě rodí jeden báječnější plán za druhým, jak ji zaplnit. Práce "profesionálního hosta" na svatbách a pohřbech sice moc nevynáší, ale zase se tam lze seznámit s nejrůznějšími lidmi a třeba založit dobročinný spolek na podporu ubohých a nemajetných. A kdo je tady ubohý a nemajetný? Přece Papagattovi...

Hru, která s vtipem a citem pro lidské snění, láskyplné vztahy i potřebu člověka stranit těm ještě slabším a bezbrannějším, adaptoval Zelenka svým osobitým rukopisem, známým především z jeho televizních adaptací Ideálního manžela, Lakomce a Brouka v hlavě. Zachovává grunt a ducha původního díla a podle svého kréda "být obecně srozumitelný a intelektuála přitom neurazit", obohacuje klasiku humorem dnešní doby, aniž by sklouzával k vulgaritám.

V premiérovém představení uvedl Kaviár nebo čočku na scénu principál divadla Jan Hrušínský v roli Leonida Papagatta a zhostil se jí s jistotou, která nenechá diváka na pochybách, že právě pro něj Zelenka roli psal. Alternovat ho bude Jan Šťastný, v roli paní Papagattové vystřídá Miluši Šplechtovou Ilona Svobodová a Dana Batulková, dále diváci uvidí Lubomíra Lipského respektive Pavla Vondrušku v roli půjčeného dědečka, Martina Preisse, Jakuba Prachaře a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám