Hlavní obsah

Jan Hrušínský je patronem festivalu komedie

Právo, míš

Projekcí filmu Dušana Kleina Jak básníci čekají na zázrak začne v sobotu večer v Novém Městě nad Metují 38. ročník Festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu. Jeho novým patronem se po Jiřině Bohdalové stal principál pražského Divadla Na Jezerce, herec Jan Hrušínský.

Foto: Petr Hloušek

Patronem festivalu je Jan Hrušínský.

Článek

Soutěže se zúčastní deset filmových a šest televizních komedií, mezi nimi například Padesátka, Teorie tygra, Ztraceni v Mnichově, a také dva muzikály – Decibely lásky a Muzikál: Cesty ke štěstí.

Filmy bude hodnotit jednak odborná porota v čele s kameramanem Josefem Hanušem, jednak diváci, jejichž smích dal přehlídce jméno: divácká cena Novoměstský hrnec smíchu se uděluje na základě měření procent smíchu v rámci filmové projekce. O zaznamenání se stará přímo v sále Kina 70 trojice časoměřičů se stopkami v rukou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Film Jak básníci čekají na zázrak režiséra Dušana Kleina zahájí festival Novoměstský hrnec smíchu.

Porota udělí nejlepším filmům Zlatý prim televizní a filmový, Cenu za režii, Cenu za nejlepší mužský a ženský herecký výkon, Cenu Zdeňka Podskalského pro mimořádný výkon mladého tvůrce, Cenu za výtvarný počin, Cenu FITES a Cenu Herecké asociace.

Nový muž letos stanul i v čele festivalu – jeho ředitelem se stal po dlouholeté neúnavné práci Ilony Daňkové Zdeněk Krákora. Ten by chtěl podle vlastních slov do budoucna zaměřit festival více na komedie filmové než televizní.

Letošní součástí slavnostního zahájení byla již v pátek odpoledne oslava sedmdesáti let od založení místního aeroklubu s bohatým programem. Doprovodné akce v podobě koncertů, výstav, besed nebo tanečních vystoupení pak čekají na návštěvníky po celý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám