Hlavní obsah

Jamie Cullum přibližuje sinatrovský jazz dnešku

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Británie už to má za sebou, Česko to teprve čeká. Bude muset rozšířit hudební slovník a vložit do něho jméno mimořádného zjevu, nadaného jazzmana Jamieho Culluma. Je to vyzkoušené. Loni doma vydal debutové album Twentysomething a dodnes se ho prodalo přes 800 tisíc kusů.

Foto: archiv autora

Josef Hlinomaz, Vladimír Menšík a Karel Fiala, hrdinové filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Článek

Díky tomu se stal nejprodávanějším britským jazzovým umělcem všech dob. V rychlosti prodeje porážel taková mainstreamová esa, jakými nesporně jsou Radiohead, Pink či Kylie Minogue. Aby toho nebylo málo, deska byla nominovaná na výroční hudební ceny Brit Awards a Jazz Awards.

Čtyřiadvacetiletému mladíčkovi s dětskou tváří začali říkat "Sinatra v teniskách", čímž je jeho pozice definována vcelku přesně. Jako zpěvák, hudebník a ve třech případech i skladatel vychází ze zlaté swingové éry padesátých a šedesátých let a k tomu se pevně přidržuje jazzových motivů.

Nad jeho albem nezůstane hned po prvním poslechu rozum stát, ale rozhodně jím začnete být přitahováni. Vyzařuje bohorovný hudební klid, nadhled starého harcovníka, který je zakódován v každičké skladbě. Připomíná nástup komorní americké pianistky a zpěvačky Norah Jonesové před dvěma lety. Také spadl z nebe.

A dobře se jistí. Na kolekci Twentysomething jsou původní skladby, jazzové i swingové standardy a lehounce pojatá předělávka písně Jimiho Hendrixe Wind Cries Mary. Skvělá společnost. Cullum se přitom ani jednou nerozpálí. Každý moment přijímá a předává s pokorou a profesionálním klidem. Chladu v něm ovšem nehledejte.

Jamie Cullum: Twentysomething

Universal Music, 57:04

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám