Hlavní obsah

James Bond má jméno Fitzroy Maclean

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skotský diplomat, zákonodárce, voják a v neposlední řadě knižní autor Fitzroy Maclean zesnul před více než čtvrtstoletím. Už za svého, až neuvěřitelně barvitého života posloužil jako jedna z reálných předloh fiktivního agenta 007.

Foto: Maraton

Obal knihy

Článek

Ačkoli se o inspiraci Macleanovou osobou pro náčrt Jamese Bonda hovořilo odedávna nejen podobnými konturami osudu, ale i jeho letitým přátelstvím se stvořitelem slavného protagonisty Ianem Flemingem, sám původce takovou spekulaci nikdy nepotvrdil, avšak ani nevyvrátil. Důrazně nicméně popíral, že by kdy sloužil coby vyzvědač.

Mnohé analogie mohou nyní tuzemští obdivovatelé literárního či filmového člena britské rozvědky MI6 nalézt ve vydaných Macleanových pamětech Výpravy na Východ, kterým český překlad zajistilo nakladatelství Maraton. Časově se rozkládají od předválečných let 1937 až 1939, kdy působil na misi v Moskvě, cestoval po Sovětském svazu a byl svědkem stalinských čistek, po konec světového konfliktu v roce 1945, kdy na příkaz Winstona Churchilla řídil Titovy partyzány v Jugoslávii.

„James Bond pro mě byl vždycky vcelku papírovou postavou, jejíž dobrodružství probíhají podle předvídatelného schématu. Naproti tomu Maclean je živý, a byť své zážitky líčí subjektivně a tak, aby zaujaly, všechny události byly zcela skutečné a šlo při nich o život. V těch vyprávěních je jistá bravura, kterou dává Bond najevo také,“ řekl Právu překladatel publikace Pavel Pokorný.

„Někteří lidé mohou v mém příběhu spatřovat jednu dlouhou dobrodružnou dovolenou, kdy se vyhazují pevnosti do povětří a proniká se do neprostupných míst,“ nechal se Maclean slyšet na sklonku života, užívaje si podle svých slov napětí a dosažení odlehlých končin, kam se žádný cizinec nedostal.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám