Hlavní obsah

Jak zhýralý kongresman zatočil s Rusy

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nejsi hloupý, jsi jen kongresman,“ tak zní „hláška“ ze snímku Soukromá válka pana Wilsona, který má ve čtvrtek českou premiéru. V něm jeden texaský politik v podání Toma Hankse zvrátí v 80. letech běh dějin.

Foto: HCE, Právo

Dvojka, která změnila na chvíli svět: Tom Hanks jako netradiční kongresman a Julia Robertsová coby bohatá antikomunistka.

Článek

Charlie Wilson je průměrný americký kongresman, který se raději než ve velkých politických otázkách angažuje v bujarých večírcích. Nečeká se od něj nic převratného, přesto se zapíše do historie. Během jedné party v bublinkové koupeli, s lepými děvami a kokainem, zahlédne zprávy z Afghánistánu, kde se místní marně brání Rudé armádě. Wilson, „obyčejný chlápek se srdcem na pravém místě“, sice neopustí svou láhev výběrové whisky, zato se v něm cosi zlomí. Pustí se do tajné války se Sověty a z Afghánistánu je nakonec vyžene. Ale sám by to jistě nezvládl – na pomoc mu přijde jedna sexy dáma a nevrlý agent CIA.

Oscarový herec Tom Hanks se spojil s oscarovým režisérem Mikem Nicholsem a podle skutečného příběhu natočili inteligentní satirickou komedii.

„Myslel jsem si, že bylo skvělé, jak pár Afghánců porazilo sovětskou armádu. Neměl jsem ani ponětí o tom, že byli financováni naší vládou a z našich peněz,“ říká zároveň i producent Hanks. Jeho pojetí rozpustilého senátora je příjemně poctivé.

Bohatou dámu, vášnivou antikomunistku, která Wilsona do velevýznamné akce uvrtala, hraje nestárnoucí Julia Robertsová. Nejvýš však hereckou laťku nasadil Philip S. Hoffman, který ztvárnil svérázného specialistu CIA na „zabíjení Rusů“.

Wilson roztáčí kolo štěstí, astronomicky navýší rozpočet na boj v Afghánistánu, dodá povstalcům lepší zbraně, vycvičí je a spojí dvě věčně znepřátelené strany – muslimy a židy.

Film boduje i svým humorem

Cenný je na snímku odlehčený pohled do zákulisí vysoké politiky plné smutného humoru, do procesu „jak se vaří dějiny“, do intrik a arogantního jednání, kdy výsledek je vlastně někdy náhoda. „Dnes snad víc než kdy jindy v dějinách platí, že každý sedí na zadku a o všem jen spekuluje,“ říká režisér Nichols.

Nebýt happyendového dojímání, amerických gest a velkohubých prohlášení o schopnostech zachránit svět, mohl to být skvělý snímek.

Škoda. Vznikla vlažná komedie na vážné téma. Ale nečekejte jenom zábavu. Zpoza bujarého oslavování plného ironie vykukuje realita tragédie z 11. září.

Soukromá válka pana Wilsona Charlie Wilson’s War, USA, 2007, 97 min. Režie: Mike Nichols, hrají: Tom Hanks, Julia Robertsová, Philip S. Hoffman a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám