Hlavní obsah

Jak si žijí dnešní hraběnky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stručné portréty mladých žen, které pocházejí ze slavných českých šlechtických rodů Kinských, Belcrediů, Sternbergů, Schwarzenbergů či Daczických, shromáždila v knížce Aristokratky Stanislava Pecková.

Foto: Paseka

Obal knihy Aristokratky

Článek

Drobná publikace představuje v podstatě neznámé mladé dámy, jejichž život se dnes až tak moc neliší od jakéhokoliv jiného. Normálně pracují, některé mají děti a některým dokonce ze šlechtictví nezbylo vůbec nic kromě pár zažloutlých fotografií a knih. Jen část z nich bydlí na zámcích, které jejich rodiče dostali od státu zpět v katastrofálním stavu poté, co tam řádila komunistická armáda nebo JZD.

Některé o odkazu předků hodně přemýšlí a snaží se kromě normálního zaměstnání či oprav zámku ještě navíc prospívat své zemi. Pocit zodpovědnosti je asi hlavním společným motivem několika shromážděných příběhů. Lidé se na ně někdy dívají jako na vzácné exotické brouky, za šlechtu se ale už skoro nikdo nepovažuje, ostatně bez zámků a bez polností by to bylo směšné.

Jejich rodinné osudy jsou známé již ze starších publikací jako Příběhy české šlechty a jsou si velmi podobné – nacismus a pak komunismus zválcovaly starý svět šlechty. Někteří se po roce 1989 snažili získat a zachránit chátrající budovy, jiní to vzdali a Česko opustili.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám