Hlavní obsah

Jak si Anthony Hopkins splnil chlapský sen

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australského filmového režiséra Rogera Donaldsona vždy přitahovaly příběhy silných jedinců, kteří šli za svým cílem s dávkou nepostradatelného fanatismu. Kromě postav z historické minulosti, jako ve snímku Bounty, kde se poprvé setkal s vynikajícím britským hercem Anthony Hopkinsem, obdivoval i postavy z moderní doby. Tou je i novozélandský motocyklový závodník Burt Munro.

Článek

Munro se v 50. a 60. letech v již pokročilém věku proslavil kromě rodné země i v USA, kde se jeho životní příběh stal fenoménem. Ve věku, kdy ostatní odcházejí na odpočinek, se mu podařilo splnit si životní sen - vlastními silami a technickým důvtipem upravenou motorkou Indian Scout z roku 1920 překonal několikrát na dráze slavného Solného jezera v Utahu rychlostní motocyklové rekordy!

Donaldson o Munroovi natočil nejdříve dokument a nyní se k němu vrátil v hraném snímku nesoucím u nás nepříliš lákavý název V zajetí rychlosti, který odkazuje spíše k béčkovým americkým snímkům o mladých automobilových hazardérech. Původní anglický název The World's Fastest Indian (tj. nejrychlejší motorka Indian na světě) se mnohem názorněji váže k hlavní postavě a jeho milované motorce.

Anthony Hopkins v hlavní roli vytvořil další ze svých pozoruhodných kreací - rejstřík tohoto původně shakespearovského herce je neuvěřitelný, a to, jak se vcítil do role "starého blázna" a nesmírně charismatického člověka žijícího kdesi v zapadlém městečku na Novém Zélandu, stojí za vidění. Přesvědčí místní banku, aby mu pomohla s cestou do USA, živí se na lodi jako kuchař a dokonce po přistání putuje v jakési malé road movie do místa svých snů, do Utahu.

Příběh sice získává místy až pohádkové rysy, kdy mu cizí lidé pomáhají, a dokonce, aniž by splnil regule závodů, je na poslední chvíli "připuštěn" do soutěže a dosáhne prvního rekordu. Díky Hopkinsově výkonu Munroovi vše věříme. Vždyť charisma a technická zručnost Burta okouzlí i technicky mnohem pokročilejší Američany. Nakonec podobní "blázni" vlastně Ameriku "udělali", a tak chápeme jeho úspěch.

Snímek není jen obyčejným příběhem malého člověka, kterému se podařilo dobýt svět, ale je hluboce humánní svým posláním - nevzdávat žádnou situaci, chovat se slušně i k sebepodivnějším lidem - a jemným humorem, dost vzdáleným anglickému, často rozesměje. A právě v Hopkinsově podání dostává kouzelné rysy - angličtináři ocení jeho novozélandskou angličtinu, jeho vtipné reakce na stálou záměnu Američana za Angličana a podobné momenty.

Příjemný snímek se vyjímá v současné filmové nabídce mezi různými depresívními obrazy či thrillery a diváky určitě nezklame. Vždyť přesvědčit se, že i ve stáří je někdy možné realizovat své sny, neškodí. Nemluvě o tom, jak jsou natočeny scény závodů s účastí některých strojů, které potěší srdce motocyklových i automobilových veteránů.

V zajetí rychlosti USA, Nový Zéland (2005) Režie a scénář: Roger Donaldson. Hrají Athony Hopkins, Lana Antonova, Chris Bruno aj. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám