Hlavní obsah

Jak naložit s tradicemi? Odpověď hledá divadelní hra Všem se nám uleví

Činohra pražského Národního divadla uvede ve dvou světových premiérách 2. a 3. června na Nové scéně hru mladé české autorky Elišky Říhové Všem se nám uleví, a to v autorčině režii.

Foto: Petr Neubert

Martina Preissová a Marek Daniel v inscenaci Všem se nám uleví.

Článek

Otázku, jak naložit s tradicemi, si hra klade na příkladu absurdní situace. Skupina mladých spolubydlících najde v mrazáku v igelitu zabalenou husu a dohaduje se, co s ní? Upéct ji podle tradičního receptu? Pro mladou generaci, ovládanou do značné míry veganstvím, je něco takového těžko představitelné. A stejným problémem může být i zděděné křeslo po babičce.

„Eliška Říhová ve svém textu, který vznikl v rámci našeho Studia pro nové drama, kombinuje prvky absurdního divadla i televizního sitcomu. Její postavy mluví řečí tradičních lidových koled, ale taky nejsoučasnější mluvou dnešní mládeže. V jednom metaforickém bytě, který představuje mnohem spíš naši společnost, se setkávají různé přístupy k životu, jak k našemu současnému, tak k životu našich předků,“ přibližuje hru dramaturgyně Marta Ljubková.

V inscenaci, která přivede diváky i herce na jeviště Nové scény, hrají Marek Daniel, Martina Preissová, Petr Vančura, Veronika Lazorčáková a další. Autorem hudby a zvukového designu je Jan Burian.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám