Hlavní obsah

Iva Frühlingová: Jsem takový animální hlavolam

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Iva Frühlingová vydala desku Strip Twist. Na své desce si zazpívala duet s hercem Peirrem Richardem. Při té příležitosti poskytla Právu rozhovor.

Článek

Proč jste svou třetí řadovou desku nahrávala ve Francii?

Do Paříže jezdím často, protože tam mám kamarády. Jednou jsem seděla v producentem, s nímž jsem dělala první desku, a on mi nabídl, že bychom tu novou mohli zase udělat spolu.

Deska je velmi emotivní. Stavíte pocit z písniček nad melodii?

Určitě. Možná je to tím, že jsem holka, a holky dávají pocity více najevo. Poslouchám i podobnou hudbu, mám ráda tvorbu lidí, kteří třeba nemají jako zpěváci velký rozsah, ale u kterých cítím opravdovost a upřímnost.

Je tedy ta deska spíš pro ženy?

Myslím, že většina mých písniček je pro ženy. Když mi nějaký kluk řekne, že su mu některá líbí, vyklube se z něho většinou sympatický citlivka. Slyšela jsem také, že se u mých písní lidé hodně seznamují nebo milují.

Vy nejste hlasově extra vybavená zpěvačka. Podřizují se vám autoři skladeb?

U téhle desky tolik ne. Když Gerome napsal písničku a já ho požádala, že bych potřebovala nějakou pasáž upravit, protože je moc těžká, řekl mi, že to neudělá, protože to zvládnu. Bylo to fajn, hodně jsem se naučila. Natočit tuhle desku pro mě bylo nicméně velice těžké. Několikrát jsem si ve studiu zabrečela, protože jsem si myslela, že to nezvládnu.

Jaká jsou témata textů?

Stejně jako je na desce hodně hudebních žánrů, jsou tam i různá témata textů. Strip Twist je například o holce, která chodí se zaopatřeným pánem, ale rozbila mu auto. Aby nebyl naštvaný, zatančí mu strip twist. Les Loukome je o arabské ženě, která peče lukumi, což jsou takové dortíčky. Peče je pro vysněného prince, ale ten pořád nejde, a tak nakonec sní všechny sama.

Jednou přišla za mým producentem holka, která měla rakovinu. Poprosila ho, jestli by pro ni napsal písničku, protože je na tom zdravotně velmi špatně. Vznikla Le Crale, kterou pro mě bylo těžké nazpívat. Nakonec se to ale zvládlo. Když ji ta holka slyšela, byla nadšená a říkala, že dostala naději.

Skladbu La Chanson de Pierre jste nazpívala s hercem Pierrem Richardem. Jak jste se dali dohromady?

Bylo těžké na něho sehnat kontakt. Když jsme se sešli, strašně jsem se styděla. Řekla jsem mu spoustu trapných věcí, ale on byl naprosto neuvěřitelný a skromný gentleman. Ve svých třiasedmdesáti letech přijel do studia na motorce. V té písničce mu říkám, že jsem jeho fanynka, která s ním chce nazpívat duet, a on mi odpovídá, že by stejně tak mohl chtít udělat duet on se mnou. V podstatě mu podlézám a on mi říká, ať jsem v klidu.

Písnička Animální hlavolam, která je v češtině, je o vás?

Ano, je to taková má zpověď. Cítím se být takovým animálním hlavolamem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám