Hlavní obsah

Iron Maiden zpomalili. Může za to věk

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rozhovoru pro americký portál AZcentral.com řekl bubeník britské skupiny Iron Maiden Nicko McBrain, že jeho formace už dnes hraje některé skladby pomaleji, než jak je to v jejich originální verzi. Důvod je prostý: muzikanti už kvůli svému věku nestíhají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kytarista Adrian Smith a zpěvák Bruce Dickinson na loňském Sonisphere v Praze

Článek

„Nemůžu uvěřit tomu, že jsme je kdysi hrávali tak rychle. Stále máme dost energie, ale jako muzikant jsem si uvědomil, že dnes už nemůžeme být tak rychlí. Byli jsme mladší a bylo to větší šílenství,“ sdělil v rozhovoru šedesátiletý bubeník, jenž je členem Iron Maiden od roku 1982.

Jako nejvíce markantní příklad zpomalení uvedl skladbu Seventh Son Of A Seventh Son, která je ze stejnojmenného alba kapely z roku 1988. Muzikanti ji hrají i na právě probíhajícím americkém turné.

Iron Maiden je britská formace, která na konci sedmdesátých let minulého století stála u vzniku tzv. nové vlny britského heavy metalu. V roce 1975 ji založil baskytarista a skladatel Steve Harris, jenž nedávno ohlásil vydání sólové desky.

Vydali čtrnáct studiových kolekcí

Své debutové album představila v roce 1980 pod názvem shodujícím se se jménem kapely. Od té doby vydala čtrnáct studiových kolekcí, přičemž ta poslední se jmenuje The Final Frontier a vyšla v srpnu 2010.

Od roku 1999 sestavu tvoří Bruce Dickinson (zpěv), Dave Murray (kytara), Adrian Smith (kytara), Janick Gers (kytara), Steve Harris (baskytara) a Nicko McBrain (bicí).

Na kontě muzikanti mají Brit Award, Grammy, Ivor Novello Award i Kerrang! Award. Celosvětově prodali více než osmdesát miliónů kusů alb a jsou jednou z nejvýznamnějších skupin hudební historie. V České republice absolvovali několik koncertů, naposledy loni v červnu v rámci festivalu Sonisphere v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Foo Fighters: Život po Nirvaně

Mnozí fanoušci říkají, že kdyby Nirvana existovala dál, tedy kdyby se ve čtyřiadevadesátém nezastřelil Kurt Cobain, její hudební tvar by vypadal jako ten, se...

Výběr článků

Načítám