Hlavní obsah

Irglová je před Grammy klidná, na život celebrity si nezvyká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Těsně před udílením hudebních cen Grammy je devatenáctiletá zpěvačka a pianistka Markéta Irglová klidná. "Cítím se v pohodě, myslím, že není důvod být nervózní," řekla v Los Angeles, kde v pondělí ráno středoevropského času Americká hudební akademie rozdá své "gramofónky". Irglová je spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem za hudbu k filmu Once nominovaná v kategoriích nejlepší soundtrack a nejlepší filmová píseň.

Článek

"Ať už něco vyhrajeme, nebo ne, jdeme si to tam užít. Už ta nominace je pro nás strašně velký úspěch. Jsme hrozně rádi, že tu jsme a že máme nominace, ale neočekáváme, že něco vyhrajeme," říká.

Do Los Angeles se v těchto dnech sjely stovky věhlasných umělců, kteří čekají na vyhlášení cen Grammy. "Někdy nám připadá, že do tohoto světa Hollywoodu ani nepatříme," poznamenává dívka z Valašského Meziříčí, která si v irském snímku Once také zahrála po Hansardově boku hlavní ženskou roli. Za dva týdny ji zde čeká další podobná událost - vyhlašování Oscarů. Se skladbou Falling Slowly z Once jsou s Hansardem nominováni na cenu filmové akademie v kategorii nejlepší filmová píseň.

"Jsou to všechno takové celebrity a hvězdy. Ani se na to nesnažím zvykat, protože si myslím, že je to jen teď, že to teď trvá, ale za pár měsíců to třeba tak nebude. Že se zase vrátíme k cestování, k turné, možná k cédéčku. Ale nevím, jestli si tento svět superstar někdy osvojíme," pochybuje.

Chtějí jednoduchý život

Ani Glen Hansard o takový svět nestojí. "Necítím to tak, že bychom já nebo Markéta chtěli být celebritami. O to se moc nestaráme," řekl. "Budeme šťastní, když se vrátíme k jednoduchému životu, když budeme dělat muziku, nahrávat, jezdit po koncertech." Sám má o životě jasnou představu. "Chci žít na farmě, mít několik dětí a žít jednoduchý život."

V Los Angeles jsou už několik dní. "Většinou pracujeme," shrnula pobyt Irglová. "Chodíme na různá setkání s diváky, odpovídáme na hodně dotazů, hrajeme naše písničky." Čas si našli i na procházky podél tichomořského pobřeží nebo po indiánských stezkách v okolí Los Angeles. "Je to fajn, já si to užívám," přiznává.

Ve Spojených státech slaví nízkorozpočtová hudební romance režiséra Johna Carneye úctyhodné úspěchy. Její tamější producent Howard Greynolds řekl, že film v USA vidělo už asi milión diváků a vydělal kolem deseti miliónů dolarů, celosvětové tržby už přesáhly 16 miliónů dolarů. To je na film s rozpočtem 150 000 dolarů takřka neuvěřitelné. CD disků se soundtrackem se v USA prodalo na půl miliónu. Pokud by snímek získal i Oscara, producent předpokládá, že se počet vyšplhá brzy na dva milióny. Předjednané už je prý také vysílání klipu z filmu v amerických televizích.

Once zaujal také v Austrálii a Británii, ale podle Irglové ho nejlépe přijali Američané. "Nevím proč, ale tady ho vzali nejlíp, včetně naší hudby. Už dvakrát jsme tu byli na turné, můžeme si tu dovolit hrát ve větších prostorech a zaplníme je. Pro nás jako pro muzikanty je to fantastické, že můžeme hrát naživo, a že lidé, co viděli náš film, přijdou," říká.

Nyní se s Hansardem soustředí na koncerty a na propagaci filmu, ale už se těší na další nahrávání. "Písniček pro další album máme hodně, ale jde o to, najít čas, dostat se do studia a strávit tam nějakou dobu na nahrávání." Nemyslí si, že je důvod ke spěchu. "Nějak se k tomu v příštích měsících dostaneme," věří.

Spolupráce s Hansardem, zkušeným frontmanem irské skupiny The Frames, je podle ní pohodová. Většinou jeden z nich přinese prvotní nápad nebo rozpracovanou skladbu a potom ji společně dokončí. "Když je to třeba Glenův nápad, tak on má hlavní slovo. Nebo někdy začínáme psát písničku úplně od nuly. Nikdy nemáme problémy, že bychom se dohadovali nebo měli rozdílné názory. Většinou se úplně normálně shodneme," popsala spolupráci.

Hansard na ní oceňuje umění tvořit aranžmá a harmonii skladeb. "Podílí se na všem, co teď dělám. Když to na začátku zahraji, je to jen idea, ale když si to poslechnu s ní, je z toho písnička. Myslím, že má velmi přirozený talent ke skládání. Její vlastní skladby jsou skvělé," dodal ke spolupráci s Irglovou, která je i jeho životní partnerkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám