Hlavní obsah

Infernální Listování s Danem Brownem

Právo, Jitka Hanušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podání Lukáše Hejlíka a Věry Hollé ožije 15. ledna na prknech Nové scény Národního divadla magický svět románů Dana Browna.

Foto: ČTK

Americký spisovatel Dan Brown

Článek

Těžko hledat pro „listovací inscenaci“ románu Dana Browna v Praze příhodnější prostor, než je scéna, na níž působí Laterna magika. Koncepce Laterny se totiž v mnohém shoduje s pojetím svébytného projektu LiStOVáNí.

Ten pod taktovkou herce Lukáše Hejlíka každý měsíc nastuduje jednu knihu a vytvoří originální zhruba hodinové představení, které snoubí mluvené slovo, scénické čtení, klasické divadelní postupy, hudbu a mnohdy i tanec a kdovíjaké akrobatické kousky.

Lednové LiStOVáNí vychází z Brownova posledního románu Inferno, který je stejně jako předchozí autorovy knihy rafinovaně protkaný šiframi, magickými symboly a umělecko-historickými odkazy.

„Dostat nabídku listovat knihou Dana Browna je výzva. Přiznám se, že normálně bych si knihu nevybral, žánr thriller je s naším žánrem akčního vtipného divadelního čtení poměrně nepříbuzný, ale mít u toho nejslavnějšího spisovatele na světě, to je – bez jakýchkoli pseudouměleckých předsudků – zkrátka pecka,“ zdůvodňuje Hejlík zařazení Browna do listovacího repertoáru.

Dan Brown přijíždí do České republiky soukromě, objevovat a nasávat atmosféru Prahy magické. LiStOVáNí Infernem si však nenechá ujít a po představení proběhne moderovaná beseda v režii nakladatelství Argo.

Kdo nestihne představení a besedu v Praze, nebude ošizen, protože soubor LiStOVáNí se vydává na infernální turné po celé České republice. Pravda, už bez Browna, ale malou útěchou snad bude, že si zde diváci budou moci zakoupit knihu s autorovým podpisem.

Turné potrvá bezmála měsíc a poputuje více než třiceti městy od Litvínova až po České Budějovice či Český Těšín. Podrobně na www.listovani.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám