Hlavní obsah

Ilja Racek slaví pětasedmdesáté narozeniny

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesáté narozeniny slaví v pátek divadelní a filmový herec Ilja Racek. Po deseti letech v olomouckém divadle se stal v roce 1960 členem souboru pražského Divadla E. F. Buriana a od roku 1966 je jeho herecká dráha spojena s Divadlem na Vinohradech, kde ztvárnil řadu postav v klasickém i soudobém repertoáru.

Článek

Jeho doménou je charakterní herectví se smyslem pro výrazový detail a psychologickou propracovanost postavy, kterou dokáže ozvláštnit i (sebe)ironickým nadhledem. V současné době zde herecky exceluje v postavě stárnoucího Karla IV. v Šotolově lyrické hře Cesta Karla IV. do Francie a zpět po boku Jiřiny Jiráskové, před časem na vinohradské scéně vytvořil nezapomenutelným způsobem Colase Breugnona v Kohoutově adaptaci Romainova románu Dobrý člověk ještě žije.

Rackovo herecké mistrovství zachytil i film a televize, kde se uplatnil nejen jako herec, ale i jako zasvěcený komentátor herectví ve vzpomínkových pořadech, jeho charakteristický hlas s krásnou češtinou využívá rozhlas i dabing.

Související témata:

Výběr článků

Načítám