Hlavní obsah

Hvězdy se opět sešly v Cannes

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Červený koberec, limuzíny, smokingy pánů a velké večerní róby dam, neprůchodné ulice a palmy "obrostlé" zvědavci. Takový je tradiční obraz zahájení nejprestižnějšího filmového svátku světa, který otevřel svůj již 58. ročník.

Článek

Přijela Catherine Deneuveová, která ve čvrtek odpoledne s šarmem a moudrostí legendární hvězdy vedla svou "hodinu herectví", Salma Hayeková jako porotkyně hlavní soutěže zářila krásou, jež ji vynesla na vrchol filmového nebe, předseda poroty Emir Kusturica hned na úvod řekl, že umělecká kriteria budou hlavní, která hodlá při posuzování 21 soutěžních filmů uplatňovat.

"Chceme se soustředit především na otázky estetické. A jakkoliv budeme brát v potaz morální i jiné kvality filmů, půjde nám o to, aby k nám pronikaly skrze srdce," řekl tento dvojnásobný laureát Zlaté palmy.

Proč Woody Allen nikdy nesoutěží

Slavný Newyorčan Woody Allen léta nejezdil na žádné festivaly. Že se to v posledních letech změnilo, je prý především zásluha jeho ženy, která jezdí po světě ráda. Do Cannes přijel představit -- mimo soutěž -- svůj nový film Match Point. "Ukazuji své filmy rád, ale soutěže pro mne nejsou. Nepotřebuji vyhrávat ceny," komentoval svůj postoj k festivalým kláním.

Match Point je, ale trochu i není typicky allenovský film. Jeho hrdinou není neurotik ani jinak "poznamenané" Allenovo alter ego, ale všestranně zdravý mladý muž. Jako učitel tenisu přichází do aristokratické londýnské rodiny, v níž se bohatství snoubí s tradicemi, společenská pravidla jsou přísná, ale v rámci nich život velmi pohodlný. Způsob, jakým ho toto prostředí vtáhne do svých temnat a učiní na nich závislým, pak sledujeme v typické, brilantně promyšlené, elegantně a s vtipem poskládané spleti mezilidských vztahů, v nichž má své pevné místo sex i zločin.

"Mnozí mě teď obviňují z cynismu, ale já myslím, že v dnešním světě je slovo cynismus jen jiným označením reality," řekl na setkání s novináři Allen.

Inspirace Dostojevským

Přiznal jistou inspiraci Americkou tragédií, ale především Dostojevského Zločinem a trestem. "Moje postavy mají něco společného s devatenáctým stoletím, s postavami klasické ruské literatury. Já jsem ovšem natočil malý film a ruská literatura je velká," zdůraznil a dodal: "Když jsem to psal, chtěl jsem tam mít sex, násilí i humor. Ale uznejte, že ten sex jsem natočil s velkou diskrétností."

Do hlavní ženské role filmu, který se celý odehrává v Londýně, obsadil Scarlett Johanssonovou, již mnozí označují za jeho novou múzu. Ona sama se takovému označení usmála: "Nevím, jestli jsem zrovna múza, ale rozhodně jsem šťastná, že jsem s ním mohla pracovat."

Na otázku, proč tentokrát opustil Manhattan, Allen odpověděl: "Atmosféra Londýna mi připadala pro tento příběh dokonalá, navíc jsme točili v létě, a to je na Manhattanu vedro a v Londýně bylo příjemně. A svou roli hraje i fakt, že americká studia člověku čím dál víc do filmu mluví, zasahují do textu, chtějí vidět denní práce, mít vliv na obsazení. A já si své filmy chci točit sám, což mi Velká Británie umožnila. Ale neznamená to, že se do New Yorku nevrátím."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám