Hlavní obsah

Hvězdami Glatsonbury jsou Coldplay a White Stripes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLASTONBURY

Po pětatřicáté se koná poblíž britského Glastonbury jeden z největších evropských hudebních festivalů, jehož brány se otevřely ve středu ráno. Letos se očekává, že jej shlédne přes 125 tisíc diváků, kteří si kupili v předprodejích 112 000 lístků po 125 librách.

Článek

V programu pravidelně vystupují přední skupiny, které významnou měrou ovlivňují dění na scéně.

Hlavní hvězdou sobotního večera jsou britští Coldplay, v pátek v nejatraktivnějším čase na hlavní scéně vystoupí White Stripes, kteří 3. července zavítají do pražské Archy.

Festival v neděli zakončí taneční soubor Basement Jaxx. Chybět nebudou ani vycházející hvězdy Babyshambles a Bloc Party stejně jako veteráni Van Morrison. Elvis Costello a Brian Wilson. Vystoupí i houslista Nigel Kennedy, který se mimo jiné  věnuje interpretaci rockový skladeb či guruové taneční scény Chemical Brothers a Primal Scream.

Hudební program zahájí v pátek dopoledne Adjagas, Boyfriends a Boa.

Dcera zakladatele Emily Eavisová řekla, že jediní tři, o jejichž účasti se nikdy ani neuvažovalo, jsou Madonna, U2 a Rolling Stones. Například Paul McCartney patřil k hvězdám loňského festivalu a na jeho koncert mnozí dodnes vzpomínají.

Festival poprvé uspořádal Michael Eavis v roce 1970, tehdy ještě nesl název Piltonský popový, folkový a bluesový festival podle údolí, v němž se konal. Tehdy přijelo 1500 lidí, kteří zaplatili libru za vstup zahrnující i láhev čerstvého mléka. První ročník skončil prodělkem, pořadatel očekával 5000 diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám