Hlavní obsah

Hvězda afrického hiplifu a kytarový podivín Zea v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Pražský Palác Akropolis zažije 29. června dvojkoncert, který spojuje hvězdu ghanského hiplifu a holandského indie-kytarovo-samplového kouzelníka.

Foto: Respect

King Ayisoba

Článek

Muzikant z Ghany, který si říká King Ayisoba, zpívá za doprovodu dvoustrunné „kytary“ kologo a společně s kapelou vytváří neklidnou taneční směs afro-beatu, hip-hopu, reggae. V jeho domovské zemi se jí říká hiplife.

Ke kologu jej v dětství přivedl jeho dědeček, místní šaman, a hudební kariéru Ayisoba zahájil po boku slavnějšího ghanského muzikanta Terryho Bonchaky, s nímž vystupoval do jeho smrti při autonehodě. Pak odstartoval sólo dráhu a v roce 2007 zvítězil v místních hudebních cenách souběžně v kategoriích pro současnou i tradiční hudbu.

Zea je projekt jediného muzikanta, frontmana holandské skupiny The Ex Arnolda de Boera. Ten obsluhuje kytaru, samplery a automatické bicí. Jeho alternativní rockově-syntezátorový zvuk se vzpírá zařazení do škatulek. Na jeho albech se můžete setkat s industriálními i africkými názvuky.

Lístky je možné koupit v síti Ticketpro za 250 korun (stání) nebo 300 korun (sezení) a na místě za 300 korun (stání) a 350 (sezení).

Reklama

Výběr článků

Načítám