Hlavní obsah

Hutka napsal píseň o udavači, Nohavica děkuje za podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písničkář Jaroslav Hutka složil skladbu Udavač z Těšína, která koluje po internetu a pojednává o Jaromíru Nohavicovi a jeho údajné estébácké minulosti. "Na cestě do Vídně zachoval se bídně,/písničkáře Kryla jidášsky objal,/klíče mu věnoval, pak ho fízlům udal,/zatlouká zatlouká a tím mě dojal," zpívá mimo jiné Hutka ve své písni.

Článek

"Byla to spontánní reakce na to, jak Jaromír Nohavica reagoval na informace o tom, že spolupracoval s StB," řekl Jaroslav Hutka serveru iDnes.

Jaromír Nohavica se k písni dosud nevyjádřil. Na jeho internetových stránkách se ale objevilo poděkování těm, kteří jej v těchto chvílích podporují.

"Chtěl bych vám všem poděkovat za obrovskou podporu, které se mi od vás v poslední době dostává ve stovkách mejlů a smsek. Vážím si jí. Pomáhá mi. Libreto Mozartova Dona Giovanniho, které dnes zveřejňuji, bych bez této podpory nedopsal," píše Nohavica.

Názory písničkářů

K celé záležitosti se vyjádřili i někteří písničkáři. Vlasta Redl Právu řekl: "Jarek se vždycky vydával za něco jiného, než co byl. Žalovat za peníze se ale určitě nemá. Jsem trochu zklamaný jak z něho, tak z toho, že je to všem lidem vlastně tak trošku jedno. Nejvíc líto mi přijde Jardy Hutky, kterého ten národ teďka úplně zašlápne. Protože český národ nechce slyšet pravdu, ale chce zapomenout."

Slávek Janoušek Právu řekl: "Je mi líto, že se Jarek Nohavica k celé té věci nevyjádřil už před patnácti lety, kdy se jeho jméno ocitlo v seznamech spolupracovníků StB. Tehdy řekl, že je naše věc, jak se k tomu postavíme, že ho známe a víme, jaký je. Ten postoj mu vytýkal i Karel Kryl. Hutka napsal píseň, kterou cítím jako výzvu, aby se Jarek vyjádřil, což bohužel stále nědělá."

Jiří Tichota ze Spirituál kvintetu Právu sdělil: "Celé je mi to proti mysli. Kdyby se dělal žebříček těch, kteří jsou mravně bezúhonní, byl by Hutka na špici. Kdyby se dělal žebříček našich skvělých písničkářů, byl by nahoře Nohavica. Ta písnička je podle mě banální a triviální agitka. Nemohu odpovědně posoudit, jak dalece Nohavica selhal. Mám ale smutné zkušenosti s podobnými mediálními kampaněmi, které se vedly po válce. Padla vina i na významné osobnosti, ale skuteční udavači zůstali nepotrestaní a ještě se smáli."

"Myslím si, že je dobře, že Hutkova písnička vznikla. Ukázala mnohé - třeba to, že velkou část veřejnosti vůbec nezajímá, jestli její idol byl či nebyl charakterní. Její lásku to spíš upevní. V pop music je to zřejmě běžné, Karla Gotta taky lidé milují, i když stál v čele těch, kteří podepisovali Antichartu. Jsme divní...," řekl Právu Jan Burian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám