Hlavní obsah

Hudebník Dali Mráz: Skladatel vytváří interakci

Právo, Jaroslav Špulák

Dali Mráz, český bubeník, muzikant a skladatel, vydal loni koncepční album Level 25. K jeho realizaci si přizval ještě dvacet dalších hudebníků z jedenácti zemí světa. Jejich hudební cesty se předtím prostě sešly.

Foto: archiv umělce

Dali Mráz hraje s řadou světových hudebníků.

Článek

„Album je v podstatě padesátiminutový filmový příběh rozdělený do čtrnácti kapitol, tedy čtrnácti skladeb. Je také slovně vepsaný v knížce, která je součástí bookletu,“ popisuje Mráz.

V dětství byl hyperaktivní a udržet jeho pozornost delší čas u jedné věci byl problém. Rodiče a pedagogové mu pomáhali najít vyžití, které by mu sedlo. Zkoušeli pantomimu i hru na klavír, jenže kvůli jeho „neposednosti“ mu lekce museli rozdělit na více částí, což moc praktické nebylo. Potom usedl za bicí.

„Bylo mi šest let a byl jsem schopen bubnovat třeba dvě hodiny v kuse. S tím se dostavila láska k hudbě a o tom, co budu dělat, bylo rozhodnuto. Později jsem si uvědomil, že je pro mě zábavnější něco vytvořit než se jen něco učit přehrát. A tak jsem začal skládat,“ shrnul důležité chvíle svého uměleckého vývoje.

Firemní hráč

Studoval konzervatoř v Ostravě a jezdil na různé hudební semináře a kempy do zahraničí. Peníze, které by jinak vrazil do nástroje, investoval do sebevzdělávání.

„Bylo mi patnáct šestnáct let a setkával jsem se skvělými učiteli i inspirujícími muzikanty. Každý z nich mi něco dal a já to následně aplikoval do své hry či skládání. Když mi bylo devatenáct, přišel za mnou na bubenickém festivalu český bubeník František Hönig, řekl mi, že se mu líbí můj styl a že bude rád, když mě bude moci podpořit. Věnoval mi bicí značky Sonor, kterou u nás zastupuje. Stal jsem se takzvaně firemním hráčem,“ zavzpomínal Mráz. Dnes už je hráčem DW, jiné společnosti vyrábějící bicí.

Kempy sloužily k výuce hry na bicí, muzikanty potkával při různých turné v Evropě. „Když někdo skládá hudbu, podporuje u hudebníků, kteří ji hrají, interakci. Skladatel je pro mě někdo, kdo obecně dává lidi dohromady, a tím pádem vytváří kromě díla i přidanou hodnotu. A když navíc své skladby hraje naživo, slouží jim ještě víc. Je to proces, který je naprosto přirozený,“ sdělil Mráz.

Na základě této filozofie vznikly skladby pro album Level 25. Mráz si k jejich nahrání přizval hudebníky z různých koutů světa. „Spoustu skladeb jsem natočil sám a pak jsem je předal svým hostům, aby se do nich hrou infiltrovali. Většině z nich jsem nechal prostor pro vlastní přínos, podle toho, jak je jako muzikanty znám. Mohli v nich tím pádem nechat kus sebe,“ vysvětlil.

Mezinárodní vzdělávací platforma

Skladby jsou výsledkem průniku mezi vážnou hudbou, jazzem, rockem, folklorem a dalšími styly. Mezi těmi, kteří je kromě Mráze nahráli, jsou americký klávesista Scott Kinsey, ruský baskytarista Anton Davidyants, brazilský baskytarista Junior Braguinha, slovenské zpěvačky Diana Minarovičová, Mária Nagyová a Terézia Jarošová a další.

„Muziku vždy skládám k danému příběhu. I skladby pro Level 25 tak vznikly. Nemají pokaždé klasickou stavbu, jdou neustále kupředu, vyvíjejí se. Je v nich příběh mého života, má cesta od dětství k dospělosti,“ řekl Mráz.

Ty kompozice hraje naživo jeho Dali Mraz Group. Vedle Mráze v ní jsou rumunský kytarista Marius Pop a italský baskytarista Federico Malaman. Přidat by se měl ještě ruský klavírista Valerij Stěpanov.

V České republice vystoupili třikrát, hráli či budou hrát v Polsku, Rumunsku, Maďarsku, Německu, Rusku i Itálii. Jejich koncert je technicky dost náročný, proto se snaží hrát na místech, kde jim pořadatel vyjde po této stránce vstříc, také na větších pódiích.

„Pracuji teď také na mezinárodní vzdělávací platformě a připravuji celou řadu nových nahrávek,“ dodal Mráz. Pomáhá i své sestře Elis, které organizuje doprovodnou skupinu a společně tvoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám