Hlavní obsah

Hudebníci uctí památku zesnulého Davida Stypky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janáčkova filharmonie Ostrava (JFO) připravila na tento týden dva jedinečné koncerty k poctě hudebníka Davida Stypky, který zemřel ve 41 letech v lednu před dvěma roky. Koncerty se konají 10. a 11. ledna v 18 hodin v ostravské multifunkční aule Gong.

Foto: Universal Music

David Stypka

Článek

„Davida Stypku vnímám jako bytostného ryzího umělce. Koncert je poctou jemu a jeho tvorbě, která nám zůstává dál. Je to podobné jako u odkazu skladatelů, kteří jsou pro nás denním chlebem, i když je zde forma sdělení trochu odlišná,“ uvedl ředitel JFO Jan Žemla.

Podle něj patřil David Stypka k nejzásadnějším českým umělcům posledního desetiletí. „Právem se tak ve dvakrát vyprodaném Gongu rozezní jeho písně v podání blízkých přátel spolu s naším orchestrem,“ zkonstatoval Žemla.

Koncert je součástí programu cyklu G, v němž filharmonie propojuje symfonickou hudbu s jinými žánry a prostor v něm dostávají původní autorské projekty.

„Pod taktovkou Stanislava Vavřínka vystoupí spolu s orchestrem Janáčkovy filharmonie kapela Bandjeez, zpěvačky Ewa Farna a Kateřina Marie Tichá a také zpěvák Mirai Navrátil,“ upřesnila mluvčí filharmonie Andrea Vojkovská.

Zázraky. David Stypka a Ewa Farna nazpívali duet k pohádce Největší dar

Film

Zesnulý David Stypka šel od depresí k naději

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Janáčkova filharmonie Ostrava

Reklama

Výběr článků

Načítám