Hlavní obsah

Hudební DVD nabízejí koncerty Live Aid, Chinaski i Bowieho

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční hudební trh nabízí velký atak pozoruhodných DVD. Přicházejí ze zahraničí i od domácích interpretů. V čele požehnaného množství obrazových materiálů stojí desetihodinový dokument z koncertu Live Aid z roku 1985.

Foto: archiv HP TRONIC

Nové logistické centrum v Jirnech bude otevřeno před vánoční sezónou.

Článek

Po více než devatenácti letech se v podobě 4DVD konečně objevil záznam jednoho z nejslavnějších koncertů v historii populární hudby. Konal se 13. července 1985 na stadiónech ve Wembley v Londýně a JFK v Philadelphii a jeho tvůrci jej nazvali Live Aid (Warner Music). Na koncerty přišlo 160 tisíc diváků, u televizních obrazovek je sledovalo 1,5 miliardy lidí.

Šéfem organizačního týmu byl tehdejší zpěvák skupiny Boomtown Rats Bob Geldof. V říjnu 1984 zhlédl ve zprávách dokument redaktora BBC Michaela Buerka o hladovějících v Etiopii a rozhodl se konat. Nebyl sám. V listopadu 1984 nahráli britští hudebníci pod hlavičkou Band Aid skladbu Do They Know It's Christmas, v lednu dalšího roku zase Američané píseň We Are The World. Výtěžky z prodejů putovaly do Afriky. Svět se semkl, na řadě byla Geldofova monstrakce.

4DVD nabízí záběry z obou koncertů. Největší hudební hvězdy doby zpívaly své hity, oba stadióny byly naplněny k prasknutí a atmosféra byla asi taková, jako v Praze v listopadu 1989. Na pódiu se představili Bob Dylan, David Bowie, Sting, The Beach Boys, Madonna, U2, Queen a další. Phil Collins přeletěl z jednoho koncertu na druhý a vystoupil na obou stadiónech. Výtěžek z akce činil 140 miliónů dolarů a putoval na pomoc Africe.

Pro potřeby DVD byl zvuk záznamu zremasterován. V bonusech na čtvrtém disku je dokument Food And Trucks And Rock'n'Roll a záznamy satelitních koncertů v jiných částech světa. Kompletně jde o úžasný dokument z úžasné akce, která v některých hudebních anketách co do popularity předčila i legendární festival Woodstock v roce 1969.

Tuzemští interpreti

Tour-movie Marko Simiče o skupině Chinaski se jmenuje Docela vydařenej den (Universal Music) a obsahuje devět písniček, včetně hitů 1. signální, Dlouhej kouř nebo 1970. Na DVD je rovněž deset videoklipů (Klára, Můj svět, Dlouhej kouř, Stejně jako já a další) a v bonusové části rozhovor s režisérem, dokument o práci na klipu Možná a fotogalerie. Netradiční přístup s dobrou pointou.

Zpěvák Petr Muk dal na DVD Zrcadlo s podtitulem Videoklipy 1992-2004 (EMI) šestnáct klipů z nejrůznějších období své kariéry. Nejstarší Lék světu realizoval v roce 1992 se skupinou Oceán. Dva nahrál se svou další skupinou Shalom a zbytek se vztahuje k jeho sólové dráze.

16. prosince loňského roku představil Miro Žbirka své hity na koncertu ve vyprodané Lucerně v Praze. Téměř po roce vychází DVD s názvem Live (Universal Music), na kterém je sedmnáctiskladbový koncertní záznam nabízející evergreeny 22 dní, Denisa, Atlantída, Biely kvet či Mám rád, pokaždé v nové úpravě. V bonusové části je deset videoklipů z posledních Žbirkových alb.

Bowie, Norah Jones i Dream Theater

David Bowie pořídil loni v listopadu na koncertu v irském Dublinu záznam, který se dostává na trh jako A Reality Tour (Sony Music/Bonton). Vedle skladeb z čerstvého alba Reality je na něm přehlídka klasických Bowieho písní, jakými jsou Ziggy Stardust, Heroes, Hang On To Yourself či Changes. On sám se představuje ve skvělé, chtělo by se napsat pořád ještě rebelské formě chlapíka, který ví, zač je toho v rocku a jeho experimentálních vodách loket.

Jako v ospalém, nicméně hudební čistotou provoněném baru to vypadá na DVD Live 2004 (EMI) americké popjazzové zpěvačky Norah Jonesové, která se stala hvězdou před dvěma lety, když vydala debut Come Away With Me. S doprovodným The Handsome Bandem přehrává také skladby z letošního alba Feels Like Home a dokazuje, že krása jejího hlasu se téměř nebes dotýká. Hudba skupiny je pak jemná a emotivní.

Americká skupina Dream Theater, hrající progresivní rock, vydala koncertní záznam Live At Budokan (Warner Music), pořízený letos ve slavném japonském rockovém sále. Hudbu skupiny je nutné pozorně vnímat, jedině tak lze odkrýt všechna ta blahořečená zákoutí instrumentálního a vokálního umu, která v sobě skrývá a po kapkách vypouští na odiv. Na druhém, bonusovém disku je dokument z japonského turné, ale také například bubenické sólo Mika Portnoye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám