Hlavní obsah

RECENZE: Silná emoční nálož od Billie Eilish

Žádné singly, rovnou plná dávka. Americká zpěvačka a skladatelka Billie Eilish se rozhodla dát svým fanouškům třetí album Hit Me Hard and Soft celé. Vydala ho v pátek a teprve ten den vyslala do světa první singl Lunch. Tvrdí, že singly jsou vytržené z kontextu. Možná je to ale i odraz jejího vysokého sebevědomí. V únoru získala Grammy a o měsíc později Oscara.

Foto: Live Nation

Billie Eilish nahrála album, na kterém se v písních střídají nálady.

Článek

Připomeňme, že se do povědomí dostala v roce 2015 singlem Ocean Eyes. Debutové album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (2019) vystoupalo na vrchol žebříčku prodejů nejenom ve Spojených státech, ale i v dalších sedmnácti zemích.

Dvojka Happier Than Ever (2021) debutovala první pozicí hitparády Billboard 200 a v dalších devatenácti zemích.

Billie Eilish se zapsala do historie jako nejmladší umělkyně, která získala nominace a výhry ve všech hlavních kategoriích Grammy. Stalo se to v roce 2020, po vydání debutu.

Na Grammy uspěly ženy. V hlavních kategoriích zvítězily Taylor Swift, Miley Cyrus, Billie Eilish a Victoria Monét

Hudba

Je také nejmladší umělkyní, jež je spoluautorkou písně pro film o Jamesi Bondovi. Jde o snímek Není čas zemřít (2021). Obdržela za ni Oscara. Letos získala stejnou cenu za písničku What Was I Made For? z filmu Barbie. Tím se stala nejmladší umělkyní, která má dva Oscary.

Vzhůru do světa

Písničky pro novinku Hit Me Hard and Soft napsali Billie Eilish a její bratr Finneas O’Connell, jenž album produkoval. Jeho vydání předcházely dva bezplatné koncerty v New Yorku a Los Angeles, během kterých měli fanoušci možnost si písně z desky poslechnout. V Barclay Center v Brooklynu se sešlo šestnáct tisíc lidí, Kia Forum v Los Angeles navštívilo třináct a půl tisíce diváků.

Světové turné začne v září v Severní Americe. V únoru 2025 se přesune do Austrálie a poté přijde série koncertů v Evropě, přičemž 1. června vystoupí Billie Eilish v pražské O2 areně.

Její třetí album je unikátní svým ekologickým vkladem. Černá varianta vinylové desky je vyrobena z recyklovaného polyvinylchloridu. Zbývajících sedm barev, v nichž jsou vinyly vydané, vzniklo spojením materiálů Eco-Mix a BioVinyl. Vliv na kvalitu zvuku to nemá.

Album je zabaleno v recyklovaném kartonu, na potisk je použita barva vyrobená na bázi rostlinných materiálů, kterou chrání lak vyrobený na vodní bázi. Magnetofonové kazety jsou pořízeny z recyklovaných kusů. Nejsou v plastové krabičce, nýbrž v kartonové. Cédéčka se prodávají rovněž v kartonových obalech, bez gramu plastu.

Mezi světy

Na desku Hit Me Hard and Soft zpracovala Billie Eilish témata zamilovanosti, rozchodu, sexuality a sebevědomí. Lze to vnímat jako její symbolický návrat k dívce, kterou byla před lety. O vztah k rozvážným písničkám nepřišla. Vyloženě svižným se spíše vyhýbá, tíhne k volným, v nichž vyzní její emotivní přednes.

Zvuk alba je barevný. Ona a její bratr v produkci hojně využili elektroniku, leč dojde i na klasické rockové nástroje, akustickou kytaru a ve třech případech i živé smyčce. V dnešním středním proudu je to pestré až až. A v tomto případě také funkční.

Foto: Lucie Levá

Billie Eilish při svém vystoupení v Praze v roce 2018.

Hned v úvodní Skinny odhaluje zpěvačka své nitro. „Když odejdu z jeviště, jsem pták v kleci,“ zpívá v reakci na svůj život celebrity. V písni Lunch otevřeně mluví o své sexualitě. Vypráví o silné touze po kontaktu se ženou a při tom vystupuje z komfortní zóny. Zatímco totiž její stabilní výraz lze přirovnat k šeptání, v této skladbě nechala hlas rozeznít.

Jednou z nejsilnějších písniček na desce je Chichiro. Billie Eilish v ní vzdává hold své dětské hrdince z japonského animovaného filmu Cesta do fantazie. Hudební složka je pak souzněním elektroniky a basové linky, trochu připomíná tvorbu francouzských Daft Punk.

Promyšlená revoluce

„Budu tě milovat, dokud nezemřu,“ zpívá v refrénu jedné ze svých nejoptimističtějších písní Birds of Feather. Zmiňované rozhodnutí doslova vlévá do prostoru, emotivní dopad je nesmírně silný. A zatímco Wildflower s akustickou kytarou je především milým zvukovým zpestřením v celku, The Greatest má interpretační napětí.

L’Amour De Ma Vie ve druhé části evokuje pop osmdesátých let, to když se ponoří z oslnivých syntezátorových výšin do pulzujícího finále. The Diner je drzou šarvátkou mezi melodií, tlumeným vokálem a infantilními zvuky.

Koncert Billie Eilish v Praze 2018Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

Všechny tyto prvky v ní nicméně tvoří pevnou strukturu plnou hudební chuti. Bittersuite i Blue jsou zase vystavěné vždy ze dvou rozdílných částí, což je pozitivně živelné.

Hit Me Hard and Soft je odvážná, dobře zpracovaná moderní popová nahrávka, do které se hluboce otiskla osobnost protagonistky. Je plná emocí a pozornost poutá i proto, že pro vstřebání všech jejích zákrut je třeba slyšet ji vícekrát.

Billie Eilish si na ní upevnila statut hudební revolucionářky, jež stojí jednou nohou v hlavním proudu a druhou mimo něj.

Billie Eilish: Hit Me Hard and Soft
Universal Music, 43:45
Hodnocení: 85 %

V Praze vystoupí Billie Eilish. Přijedou i Take That, Seal nebo Twenty One Pilots

Hudba
Související témata:

Výběr článků

Načítám