Hlavní obsah

RECENZE: Písně Kateřiny Marie Tiché jsou jako voda v oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští písničkáři získávají půdu pod nohama. Nedávno potěšil fanoušky svým třetím albem Trhám mraky Thom Artway, záhy po něm svou druhou plnohodnotnou kolekcí Plamen i Kateřina Marie Tichá. Obě desky jsou vyústěním podobného příběhu. Nahráli je hudebníci, kteří byli před lety považováni za nadějné a teď to označení proměnili v realitu.

Foto: Petr Horník

Kateřina Marie Tichá už vydala dvě alba.

Článek

Když si srovnáme minialbum Otazníky, které Tichá vydala v roce 2015, s novinkou Plamen, budeme mít vedle sebe při autorčině nesporně stejné snaze dvě odlišné nahrávky.

Zatímco tehdy hledala cestu a její budoucnost tonula v rozpacích, z poslechu nového alba je patrné, že už máme co do činění s vyspělou umělkyní, která tvoří písničky nepodbízivé, přitom neobyčejně podmanivé.

Interpretuje je s jistotou ženy, jež v hudebním kosmu přesně ví, co a pro koho zpívá. Jsou žánrově rozmanité, inspirací je v nich dost, nicméně na jediném albu vytvářejí pevný celek.

Kateřina Marie Tichá: Cestování o samotě mi přináší úplně jiný druh zážitků

Styl

Zasadily se o to její již vyspělý projev pojící v sobě z její osobnosti to ženské i dívčí, stejně tak schopnost napsat smysluplné písňové texty zřetelně odkazující ke klasické poezii, s tím spojená přehlídka vztahových (v nejširším smyslu toho slova) témat odpovídajících autorčině věku i zkušená a přitom citlivá kapela, která zpěv i verše ladně nese na pomyslných instrumentálních křídlech.

V takovém prostředí se jistě dobře cítil Milan Cais, pěvecký host písně Nový dům. Jeho interpretace má jistotu i klid, dospělost a také moudrost. Vedle bytostně ženského projevu Tiché nadto vyhlíží správně chlapsky, přitom neskrývá rozměr pochopení a džentlmenství.

Štěpán Kozub v písničce Znamení takové tišící schopnosti nemá, jakkoli by k ní pasovaly. Přesto je Tiché snaživým partnerem.

Foto: SingTon

Obal alba

Všechny skladby vznikly pod stoprocentním dohledem protagonistky. O hudbu se postarala sama, k textům si přizvala kamarádku Terezu Balonovou, mimochodem dívku, která je nejspíš na podobné cestě jako ona. Celé album je tedy upřímným profilem Kateřiny Marie Tiché, její hudební výpovědí a vhledem do její umělecké duše.

Písničky z něj přicházejí k posluchači něžně, chtělo by se napsat po špičkách, nenaléhají, chovají se jako klidný oceán. Tak jako voda v něm neútočí, nýbrž zvou k tomu, aby se na ně člověk položil a nechal se jejich náklonností donekonečna kolébat.

Kateřina Marie Tichá & Bandjeez: Plamen
SinglTon, 35:37
Hodnocení: 90 %

Kateřina Marie Tichá vysílá Vlky do Spícího města

Kultura

RECENZE: Kateřina Marie Tichá v ústraní dozrála

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám