Hlavní obsah

RECENZE: Divoké valentýnské smutno Vypsané fixy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslava třicetin začala. Pardubická rocková Vypsaná fixa se dobrala jubilea a v plánu má pár speciálních koncertů. Ty úvodní se právě odehrávají v pražském Rock Café. První Krásně smutný koncert proběhl ve středu, na svatého Valentýna, druhý kapela zopakuje s přibližně stejným programem ve čtvrtek.

Foto: Petr Horník

Zpěvák a kytarista Márdi při vystoupení v Rock Café

Článek

„Kdysi jsme připravili koncert, na kterém jsme hráli jenom smutné a pomalé písně. Mnozí fanoušci nám pak říkali, abychom ho zopakovali, a my se teď rozhodli to udělat. Vyhlásili jsme, že připravíme program z našich smutných písniček, které ale tentokrát nemusí být jenom pomalé. Sestavili jsme seznam asi padesáti takových a lidé si z nich v hlasování na internetu vybrali zhruba polovinu,“ vysvětlil v šatně před začátkem středečního vyprodaného koncertu zpěvák a kytarista Márdi.

„Ve výběru je řada písní, které jsme několik let nehráli. A myslím, že skladbu Závod jsme na koncertě nehráli nikdy,“ řekl k playlistu.

Podotkl také, že je to po dlouhé době poprvé, kdy si členové kapely napsali na papír takzvaný playlist, tedy seznam písní v pořadí, v jakém během večera zazní. Téhle pro ostatní běžné praxi se jinak vyhýbají a repertoár sestavují podle atmosféry probíhajícího vystoupení přímo na pódiu.

Skupina roku Vypsaná fixa a její Sen v klipu

Kultura

Program složený z písniček, které jsou smutné v náladě, textu či tempu, měl jinou energii, než na jakou jsou fanoušci skupiny z běžných vystoupení zvyklí.

Bylo to patrné i na jejich reakci, protože přece jenom chvíli trvalo, než definitivně přijali, že neuslyší ověřené koncertní kousky, které je obvykle přimějí mírně povolit uzdu sebeovládání a nechat se jejich dravostí i pozitivním obsahem unést.

Foto: Petr Horník

Vypsaná fixa hrála jenom smutné písničky.

Márdi se mezi jednotlivými skladbami nepouštěl do dlouhého povídání, spíše dohlížel na to, aby ponurá nálada zůstávala zachována. Fungovalo to znamenitě a někdy v polovině večera to dokonce vypadalo, že diváci chuť pouštět se do bezprostřední spolupráce s muzikanty snad ani nemají. Kapela přesto hrála se sobě vlastní rockovou lehkostí, koncert plynul a z jeho úmyslně nastolené ponurosti se pravidelně vynořovala přirozená elegance jejích písniček.

Divoká reakce diváků se nakonec dostavila ve druhé polovině večera. Evidentní byla již při skladbě Hlava a s písní Detaily už přítomní skákali, tančili, zpívali a tleskali. Když pak v přídavcích zněly jistoty 4 slunce nebo 1982, dostal Krásně smutný koncert podobu divokosti a bezbřehého souznění těch na pódiu s těmi pod ním. Rok oslav jubilea tak důstojně začal.

Známé jsou už i jeho další položky. Na červnovém festivalu Rock for People odehraje Vypsaná fixa speciální narozeninový koncert s řadou hostů, 21. srpna se představí na vlastním výročním minifestiválku na Střeleckém ostrově v Praze a na podzim následuje turné, při němž budou skupinu vždy na dvou koncertech doprovázet spřátelené partičky.

„Budou to kapely nebo hudebníci, kteří nás nějak zasáhli, nebo s námi měli společný příběh,“ dodal ještě Márdi.

Vypsaná fixa
Rock Café, Praha, 14. února
Hodnocení: 80 %

Novým členem Síně slávy je Zdeněk Svěrák. Čtyři Anděly získal Žbirka. Další i Vypsaná fixa, Calin a Lenny

Kultura

Márdi z Vypsané fixy: Začínali jsme jako prázdninový projekt

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Rock Café

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kvalita - Vypsaná Fixa [CD]

Reklama

Výběr článků

Načítám