Hlavní obsah

Neunesl tíhu světa ani svého talentu. Před třiceti lety zemřel Kurt Cobain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeho tělo našli 8. dubna 1994 v garáži u jeho domu v Seattlu. Předávkoval se heroinem a zastřelil brokovnicí. Policie uvedla, že se to stalo už 5. dubna. Kurtu Cobainovi, zpěvákovi a kytaristovi skupiny Nirvana, bylo 27 let. Na světě, kde mu nebylo dobře, zanechal členy své úspěšné kapely, manželku Courtney Love a dcerku Frances Bean a miliony zklamaných fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Cobain byl představitelem tzv. generace X, tedy lidí, kteří se narodili v letech 1965 až 1980.

Článek

Díky tomuto nenápadnému blonďákovi z amerického Aberdeenu se začátkem devadesátých let svět dozvěděl o muzice, které se říkalo grunge. Bylo to i kvůli písničce Smells Like Teen Spirit z alba Nevermind (1991), která se stala generační hymnou teenagerů. Ti začali nosit kostkované košile a tenisky Converse. Cobain v nich chodil také.

Smells Like Teen Spirit byl jeho pokus napsat píseň ve stylu Pixies, kapely, kterou obdivoval. „Snažil jsem se napsat co nejlepší popovou skladbu. V podstatě jsem se snažil být Pixies. Miloval jsem je. V Nirvaně jsme používali jejich smysl pro dynamiku, schopnost být tiší a za chvíli hlasití a tvrdí,“ vyprávěl Cobain.

Původní nápad na Smells Like Teen Spirit obsahoval jen kytarový riff a část melodie. Jeho spoluhráč, baskytarista Krist Novoselic, ho na zkoušce označil jako směšný, ale Cobain se rozhodl opakovat ho pořád dokola, než se dostaví další inspirace.

Po hodině a půl začal hrát Novoselic pomaleji a inspiroval tím bubeníka Davea Grohla k rytmu, který čerpal z diskotékové hudby. Tak vznikla píseň, jejíž autorství je připsáno všem členům. Obvykle totiž skládal jenom Cobain.

Název Smells Like Teen Spirit pochází z fráze, kterou načmárala na zeď Cobainova kamarádka Kathleen Hanna, zpěvačka kapely Bikini Kill. Stálo v ní: „Kurt voní jako Teen Spirit.“ Chtěla sdělit, že voní jako deodorant Teen Spirit, který ona a Tobi Vailová, tehdejší Cobainova přítelkyně, objevily v obchodě s potravinami.

RECENZE: Ty moje skvostné zvířátko. Nepřípustný sex, děti a grunge

Knihy

Cobainovi se ta slova líbila a použil je. Později uvedl, že o deodorantu nic nevěděl a ta věta mu přišla náležitě revoluční, neboť s dívkami často diskutoval o punku a anarchii.

Miloval Beatles

„Zpívat začal už ve dvou letech. Byly to písně Beatles,“ řekla o muži, který se narodil 20. února 1967 v americkém Aberdeenu, jeho teta Mari.

Producent Butch Vig, jenž stále za albem Nevermind, později dodal: „Písničky Beatles dokázal hrát na kytaru celé hodiny. Jednou si kluci vzali nějaké houby a šli na Venice Beach sledovat východ slunce. Pak Kurt dokola poslouchal The White Album od Beatles a druhý den mi vysvětloval, že je to nejlepší deska v historii hudby.“

Foto: ČTK

Kurt Cobain zemřel v sedmadvaceti letech.

Když mu bylo sedm, jeho rodiče Donald a Wendy se rozvedli. Později přiznal, že to mělo hluboký dopad na jeho život. „Styděl jsem se za ně. Chtěl jsem mít normální rodinu, matku a otce. Potřeboval jsem bezpečí,“ řekl v roce 1993.

Se svým osobním životem byl zase na chvíli spokojený, až se 24. února 1992 na Waikiki Beach na Havaji oženil s Courtney Love, zpěvačkou a kytaristkou skupiny Hole. Chodili spolu od podzimu 1991. A 18. srpna 1992 se jim narodila dcera Frances Bean.

Drogy a deprese

Cobainovy ​​problémy s drogami, které trvaly od poloviny osmdesátých let, se nicméně v té době zhoršovaly. Mnoho fanoušků Nirvany z toho vinilo jeho ženu, která měla se zneužíváním návykových látek také problémy. Magazín Rolling Stone ji dokonce nazval „nejkontroverznější ženou v historii rocku“, protože se vědělo, že na Cobaina nemá uklidňující vliv.

Žádná umělá inteligence, jsme to my. Ringo Starr hájí novou píseň Beatles

Kultura

Na začátku března 1994 byl v tak špatném stavu, že byl v Římě hospitalizován kvůli předávkování výbušnou směsí šampaňského, léků a omamných látek. Love později přiznala, že to byl jeho první pokus o sebevraždu.

Následující týdny byly ještě těžší. Osmnáctého března musela žena zavolat policii, neboť se Cobain zamkl se zbraní v jedné místnosti v domě. Později řekla, že se nikdy předtím nezmínil o tom, že by přemýšlel o sebevraždě a ani ho nikdy neviděla s pistolí. Oznámil jí také, že už nechce být součástí Nirvany.

Foto: ČTK

Nirvana, zleva Dave Grohl (bicí), Kurt Cobain (zpěv, kytara) a Krist Novoselic (baskytara).

O několik dní později souhlasil s účastí v odvykacím programu na klinice v Kalifornii. Dlouho na něm ale nevydržel a odletěl do Seattlu. Den po sebevraždě ho v jeho domě hledali jeho dva kamarádi, kteří měli pocit, že ho už dlouho neviděli. V hlavní budově ho však nenašli.

Mrtvého Cobaina objevil až 8. dubna Gary Smith, zaměstnanec společnosti Veca Electric, který přišel nainstalovat nouzové osvětlení. Hudebník ležel v garáži a vedle něj byla brokovnice. Podle policejních zjištění se sprovodil ze světa 5. dubna.

Sebevražda, útěk, nebo vražda?

Jack Endino, producent prvního alba Nirvany Bleach (1989), na Cobaina vzpomíná takto: „Byl zlatíčko, pro mě a všechny mé přátele. Dal by ti svou poslední košili, kdyby bylo třeba. Byl hudebně nesmírně talentovaný a jeho smrt byla tragédie. Byl jsem v šoku, když zemřel. Dlouho jsem se s tím nemohl vyrovnat.“

Vyrovnat se s tím nemohli ani fanoušci. Dodnes je mnoho z nich přesvědčeno, že nespáchal sebevraždu, ale byl zavražděn. Jako hlavní podezřelá bývá nejčastěji jmenována jeho žena.

Vznikla i řada konspiračních teorií, podle kterých žije v Irsku, Peru nebo v Portoriku a užívá si tam klid i bohatství. Jeho dědicové si totiž v tantiémách přijdou na velké peníze. V žebříčku „nejlépe vydělávajících mrtvol“ se v půli nultých let dostal na první místo před Elvise Presleyho.

V roce 2015 dospěl soukromý detektiv Tom Grant k závěru, že hudebník sebevraždu nespáchal, nýbrž šlo o vraždu. Zabýval se písmem, kterým byl napsán dopis na rozloučenou, a objevil v něm mnoho nesrovnalostí.

„Je možné, že konec dopisu mohl zfalšovat někdo s patřičnými dovednostmi. Poslední část je napsaná jiným písmem než ta první.“ Dodal, že dopis původně oznamoval odloučení od manželky a odchod z hudebního byznysu, nikoli sebevraždu. K té se vyjadřovala teprve jeho druhá část.

V roce 2015 požádal moderátor Richard Lee, aby policie ukázala fotky mrtvého Cobaina, čímž by jeho smrt potvrdila. Soud v Seattlu to ale s ohledem na pozůstalé zamítl. O rok později zveřejnila policie alespoň snímek brokovnice, s níž se zastřelil.

V roce 2021 pak odtajnil americký Federální úřad pro vyšetřování materiály shromážděné po Cobainově smrti. Měly pouze deset stran a obsahovaly dopisy od lidí, kteří FBI napsali, že věří, že šlo o vraždu.

Hned po skonu Kurta Cobaina skončila Nirvana svou existenci. Její bubeník Dave Grohl založil kapelu Foo Fighters a dnes je jedním z nejrespektovanějších rockerů světa. Hraje s ním i koncertní kytarista Nirvany Pat Smear. Baskytarista Krist Novoselic se věnuje alternativním hudebním projektům. Dodnes je členem kapel Filthy Friends a Flipper.

Do dražby jde kytara Kurta Cobaina

Kultura

Deset stránek o smrti Kurta Cobaina

Kultura

Reklama

Související témata:
Dave Grohl

Výběr článků

Načítám