Hlavní obsah

Laureát mezinárodní Kocianovy houslové soutěže získá mistrovský nástroj, na který hrál virtuóz Josef Suk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Orlicí

Ve světovém měřítku to jsou zejména tzv. stradivárky, které se považují za vrchol houslařského umění, a každý houslista by si na ně chtěl aspoň jednou v životě zahrát. V českém prostředí patří k nejcennějším houslím ty z dílny mistra houslaře Jana Špidlena. Jedny z nich, na které navíc hrál houslista Josef Suk, získá do ročního užívání letošní laureát mezinárodní Kocianovy houslové soutěže, která se koná tradičně v  Ústí nad Orlicí.

Foto: archiv Jana B. Špidlena

Pavel Šporcl (vlevo) a mistr houslař Jan B. Špidlen

Článek

Housle zapůjčí Český královský institut, který mistrovský nástroj zakoupil do svých sbírek.

„Poprvé budou housle z dílny Jana Špidlena s opusovým číslem 001 zapůjčeny letošnímu laureátovi šedesátého šestého ročníku Kocianovy houslové soutěže, a to na závěrečném koncertě čtvrtého května v Roškotově divadle v Ústí nad Orlicí,“ potvrdil Zdeněk Prázdný, ředitel a předseda správní rady Českého královského institutu.

Foto: Archiv Jana B. Špidlena

Slavné „špidlenky“, na které hrál Josef Suk

Zápůjčku inicioval a zprostředkoval houslový virtuos a patron soutěže Pavel Šporcl, známý svými modrými houslemi. Jsou to také špidlenky, které mu v roce 2004 postavil mistr houslař Jan B. Špidlen.

„Jde o jedinečný, skvěle znějící nástroj, na který hraji s velkým potěšením. Doufám, že stejnou radost budou přinášet laureátům soutěže i tyto housle. Jsou to nejen první mistrovské housle Jana Špidlena s pořadovým číslem 001, ale také nástroj, na který několik let hrál náš houslový velikán Josef Suk. Jsou to tedy housle s nádherným příběhem, jakési exSuk špidlenky,“ konstatoval Pavel Šporcl.

Do letošního ročníku soutěže, která je určena mladým houslistům do 16 let, se přihlásilo 59 soutěžících z celého světa, a to včetně Japonska a USA. Konat se bude ve dnech 1. až 4. května.

Hudebník Jan Mráček: Mé místo je u houslí, s nimi jsem celý

Kultura

Houslaři pokračující v tradici Antonia Stradivariho

Styl

Reklama

Související témata:
Josef Suk
Kocianovo Ústí

Výběr článků

Načítám