Hlavní obsah

Držitel Grammy Ondřej Pivec zahájí jazzové večery na Bořislavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvažte se za hudbou, vyzývá umělecký prostor Artium na pražské Bořislavce. A nabízí tři unikátní jazzové koncerty. Na prvním z nich ve středu 20. března vystoupí držitel ceny Grammy Ondřej Pivec. V dubnu pak Dan Bárta a v květnu Laco Déczi.

Foto: Adam & Costey Studio

Ondřej Pivec

Článek

Koncerty spoluvytvářejí novou dramaturgii, která pod názvem Linie odvahy spojuje umění více žánrů, od hudby přes výstavy soch, obrazů nebo pohybové performance.

Ondřej Pivec zahraje s uskupením Organic Trio na Hammondovy varhany. Česko-americký hudebník, skladatel a producent žije od roku 2009 v New Yorku. Z původně jazzového varhaníka hrajícího téměř výlučně na nestandardní nástroj, jakým jsou Hammondovy varhany, se postupně propracoval na americkou scénu RnB, soulu, popu a gospelu. Vedle „hammondek“ hraje také na rozličné klávesové nástroje, zpívá, je skladatelem a producentem. Na české scéně je znám především svojí jazzovou formací Ondřej Pivec Organic Quartet.

Foto: archiv KKCG

Ondřej Pivec

V USA vystupuje nejčastěji s kapelou Kennedy Administration, celosvětově pak s americkým zpěvákem Gregorym Porterem. S ním získal v roce 2017 Grammy.

Na koncertu, který začne v 19 hodin, Pivec zužitkuje své zkušenosti právě ze spolupráce s Porterem.

Hudebník Ondřej Pivec: V kostele už nehraju

Kultura

Dan Bárta v Artiu 24. dubna představí autorskou i převzatou tvorbu. Doprovodí ho kytarista Jaroslav Friedl. Koncertní řadu uzavře 29. května v doprovodu svého kvarteta trumpetista Laco Déczi. Vstupenky na všechny koncerty si lze zakoupit na GoOut.

Odvážit se za hudbou není jediným smyslem návštěvy koncertní řady, akce jsou také benefiční. Výtěžek z prodeje vstupenek poputuje na podporu mladých klavírních talentů, kterou zastřešuje Nadace Karel Komárek Family Foundation (KKFF), respektive její projekt Piana do škol. Ten již ve dvou ročnících pomohl ve veřejné sbírce 78 základním uměleckým školám z celé ČR získat 81 nových pianin a klavírů. V těchto dnech začalo třetí kolo projektu.

Foto: Dominik Herr

Lepší perspektiva Veroniky Psotkové v Artiu pražské Bořislavky

„Veřejné sbírky se v minulých ročnících velmi osvědčily. Základním uměleckým školám se vždy podařilo shromáždit celou potřebnou částku, přitom se nejednalo o malé peníze. Aktivovat jednotlivé dárce i skupiny lidí z místních komunit, kteří se kolem škol semknou, to je důležitým bodem pro naplňování poslání naší nadace,“ uvedl ředitel Nadace KKFF Luboš Veselý a doplnil, že pro dárce je velkou motivací, když vědí, že nadace každou věnovanou korunu ještě znásobí.

Kromě koncertů probíhají v Artiu také výstavy. Nyní jsou zde pro veřejnost vystavena díla sochařky Veroniky Psotkové v rámci výstavního cyklu vizuálního umění, který se zaměřuje na ženské autorky z přelomu generací X a Y, jež si na české scéně pro svůj rozpoznatelný přístup již vydobyly renomé. Výstava Veroniky Psotkové nesoucí název Beze strachu je první z této řady a potrvá do 22. května.

Foto: Dominik Herr

Pilíř společnosti

Držitel Grammy Gregory Porter: Kdokoli odstrčený na okraj zaslouží zastání

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám