Hlavní obsah

Byl Antonín Dvořák řezník, zněla jeho Novosvětská na Měsíci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední Čechy

Vážně byl věhlasný Antonín Dvořák vyučený řezník? Skutečně zazněla jeho Novosvětská na Měsíci? Vyhořel jeho rodný dům v Nelahozevsi? Dostal holuby od anglického krále? Otrávil se jeho syn sirkami rozpuštěnými v mléce? Odhalit tajemství, vyvrátit mýty nebo potvrdit unikátní detaily ze života slavného skladatele má za úkol výstava v Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě.

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u PříbramiVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Interaktivní výstava začíná 1. května, kdy se připomene přesně 120 let od Dvořákova úmrtí. Návštěvníci narazí celkem na osmnáct šířících se informací a témat z kronik a dalších záznamů.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Ředitel Památníku Antonína Dvořáka Vojtěch Poláček ukazuje předměty půjčené z Dvořákova rodného domu v Nelahozevsi náležícího rodině Lobkowiczů.

„Některá tvrzení jsou pravdivá, část jsou vyloženě dezinformace a některá tvrzení se zatím nepodařilo ani potvrdit, ani vyvrátit. Bude na návštěvnících, aby posoudili, co je pravděpodobné,“ řekl Novinkám ředitel památníku Vojtěch Poláček.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Busta Antonína Dvořáka v památníku ve Vysoké u Příbrami

Jedno téma se dostává úplně mimo dění na Zemi. Traduje se, že Dvořákova skladba Novosvětská zazněla přímo na Měsíci, když tam přistála v roce 1969 posádka Apolla 11.

„Zatím to nemáme úplně ověřené. Oslovili jsme Aldrinův tým (pilot a astronaut Edwin Aldrin - pozn. red.), takže nám to zjišťují. Určitě měl nahrávku s sebou. Nejspíš si ji pouštěl cestou, ale zda skutečně zazněla i na Měsíci, to zatím není jisté,“ prozradil ředitel Poláček výsledky dosavadního bádání.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami

Další informací tradující se o skladateli je, že byl vyučený řezník. „Ve sbírkách Národního muzea – Muzea Antonína Dvořáka se nachází například kopie falzifikátu Dvořákova výučního listu řeznického cechu,“ uvedla vedoucí pražského Muzea Antonína Dvořáka Veronika Vejvodová. Řeznický výuční list Antonína Dvořáka je tedy padělek.

V dětství sice budoucí hudební velikán svému otci skutečně pomáhal v řeznictví, ovšem řezníky se vyučili jeho mladší bratři. Další tajemství mohou návštěvníci odhalovat na chystané výstavě. Tou se tak trochu neoficiálně zahajuje Středočeské kulturní léto.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Rusalčino jezírko u Dvořákova památníku nedaleko od Příbrami

Regionální muzea a památníky zvou na desítky výstav a akcí. U Dvořákova zámečku zazní Rusalka a Čert a Káča, pro Památník Karla Čapka u Dobříše byla nastudována jeho hra Válka s mloky.

Muzeum T.G.M. v Rakovníku uspořádá v památníku Alice Masarykové v Lánech swingový koncert, Geopark Barrandien zve na setkání s Jitkou Molavcovou a v muzeu v Roztokách u Prahy vystoupí Sto zvířat. Program zahrnuje 65 akcí na 26 místech středních Čech.

Dvořákova Rusalka v Nice. Velká koupel v kachlíkovém bazénu s akvabelami a skákacím prknem

Divadlo

Před pražským Rudolfinem vznikla instalace světoznámého umělce Refika Anadola. Připomíná skladatele Antonína Dvořáka

Kultura
Související témata:
Památník Antonína Dvořáka

Výběr článků

Načítám