Hlavní obsah

Hravá výstava připomíná Rychlé šípy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Román Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu slaví 80 let. V časopise Mladý hlasatel začal vycházet na pokračování v roce 1940. Připomíná to i hravá výstava v ulicích staré Prahy.

Foto: Arts Marketing

Kolo Jana Tleskače.

Článek

„Skautská nadace Jaroslava Foglara, která spravuje dědictví a odkaz spisovatele, si toto výročí nyní připomíná řadou aktivit. První je projekt na pomezí venkovní výstavy a rodinné hry nazvané Záhada hlavolamu 80 let. Malí i velcí se mohou až do 8. března vydat po stopách Rychlých šípů do křivolakých uliček pražského Starého Města, předobrazu Stínadel, a pátrat po předmětech spojených se stínadelskou trilogií,“ informoval za pořadatele Jiří Sedlák.

„Věříme, že tato aktivita pomůže rodičům s dětmi prožít venku smysluplně a dobrodružně, ale zároveň bezpečně, společný čas,“ uvedl Pavel Trantina, předseda správní rady Skautské nadace.

„Za okny, ve výlohách či průjezdech Starého Města najdete ježka v kleci, létající kolo, Široka, Rychlé šípy, TAM-TAM, žlutý špendlík, deník Jana Tleskače, plán na létající kolo, vontskou kroniku a mnohé další,“ doplnil  Roman Šantora ze Skautské nadace.

Britové opouštějí CD, bizarním skokanem roku se stává kazeta

Kultura

Konkrétně artefakty najdete v uličkách mezi Revoluční ulicí a Národní třídou. Nejlépe se hledají s herním deníkem, kde jsou i úkoly, za které lze vyhrát dobrodružné odměny. Veškeré informace najdou zájemci na www.rychlesipy.org.

Skautská nadace také vydala Deník Jana Tleskače. Většinu textu tvoří reprodukce rukopisu Záhada hlavolamu Jaroslava Foglara. Dále nově vycházejí Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří s  ilustracemi Jiřího Gruse a chystá se Tajemství Velkého Vonta.

Vyšlo také výroční vydání Záhady hlavolamu textově shodné s rokem 1940, které je doplněné dobovými ilustracemi Jana Fischera.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám