Hlavní obsah

Hradecký Drak vyvezl Šípkovou Růženku do Jeruzaléma

V jeruzalémském Train Theatre se v sobotu představí královéhradecké Divadlo Drak s maňáskovou inscenací Šípková Růženka. Do vyhledávaného divadla v Izraeli se dostává coby jedna z nejvýznamnějších akcí, jíž izraelské České centrum zakončuje předsednictví v Radě EU.

Foto: M. Hajn

Divadlo Drak a jeho Šípková Růženka

Článek

Autorská inscenace Jakuba Vašíčka a Tomáše Jarkovského Šípková Růženka vychází z jedné z nejstarších lidových pohádek, která přešla z ústního podání do literatury.

Známý lyrický příběh královské dcery, kterou stihne osudově symbolická kletba, inscenují autoři jako „steampunkovou maňáskovou grotesku“ a toto jejich pojetí dává, kromě jiného, naplno vyniknout přesné loutkářské práci členů uměleckého souboru královéhradeckého divadla, a je tak skvělou ukázkou české loutkářské školy.

Hravá a mnohovrstevnatá inscenace se může pochlubit hned několika mezinárodními oceněními, například cenou za Nejlepší režii pro Jakuba Vašíčka na 19. ročníku Mezinárodního festivalu divadla pro děti Banja Luka 2020 v Bosně a Hercegovině nebo Grand Prix na 28th Children’s Theater Festival v srbské Subotici.

Divadlo Drak Šípkovou Růženku hru uvede 3. prosince v jeruzalémském Train Theatre, a to hned ve dvou reprízách.

Reklama

Související témata:
Divadlo Drak
Divadelní hra Šípková Růženka

Výběr článků

Načítám