Hlavní obsah

Hrabal a jeho fízl poprvé na českém jevišti

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrabal a muž u okna. Tak se jmenuje černá komedie německého autora Bernarda Setzweina, kterou v české premiéře nastudovalo Městské divadlo Brno. Poetická tragikomedie je podle režiséra inscenace Stanislava Moši svéráznou poctou jak Hrabalovi, tak středoevropské mentalitě.

Foto: MdB Tino Kratochvil

V černé komedii v české premiéře představení Hrabal a muž u okna se předvedou Jan Mazák (vlevo kostkovaná košile) jako donašeč Dudek, hrabala ztvární Viktor Skála (vpravo).

Článek

Protagonistou hry pro tři herce není navzdory názvu paradoxně Hrabal, ale zmiňovaný „muž u okna“, důchodce jménem Dudek. „Setzwein vychází z paradoxní, leč věcné úvahy – kdo může ve středoevropské totalitě vědět nejvíce o zakázaném spisovateli? No přece jeho fízl,“ poodhaluje děj režisér Moša.

Jak zároveň dodává, důchodce Dudek povýší svoje fízlování v pravé umění a ve svém sledování pokračuje dokonce i po listopadovém převratu a po Hrabalově smrti. Německý autor hry, spisovatel i plodný dramatik Setzwein, žije v těsném sousedství českých hranic a do jeho tvorby proniká nejen tématika česká, ale i obecně středoevropská, což například vyjádřil ve své sbírce esejů Přísaha na vlajku země nikoho.

RECENZE: Je jedno, co měl Kundera k snídani

Film

Autor má k Brnu, kde se bude jeho hra dávat v Česku poprvé, blízký vztah. V roce 2007 mu zde například vyšel český překlad jeho románu Zelená panna, o šest let později se v Brně zúčastnil Měsíce autorského čtení a před třemi roky zde pracoval na próze Kniha, kterou nechce nikdo číst. Hru pro brněnské divadlo objevila a přeložila Zuzana Čtveráčková a trio postav ztvární Viktor Skála jako Hrabal, Jan Mazák coby fízl Dudek a třetí postavou je mladá žena Lenka v podání Radky Coufalové. Premiéry inscenace jsou o víkendu šestého a sedmého listopadu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám