Hlavní obsah

Hra o trůny pobouřila Ameriku scénou znásilnění

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý seriál HBO Hra o trůny se postaral o skandál. Americká média informují o vlně kritiky, která se zvedla po novém dílu, kde proběhlo brutální znásilnění jedné postavy.

Foto: Profimedia.cz

Sophie Turnerová ve Hře o trůny

Článek

K hlasitým kritikům seriálu patří např. Claire McCaskillová, 61letá senátorka z Missouri, která kandiduje za Demokratickou stranu a hlásí se ke katolické víře. Napsala, že se seriálem končí kvůli „zbytečné scéně znásilnění“, která je „nechutná a nepřijatelná“.

Epizodu napsal Bryan Cogman a režíroval Jeremy Podeswa. Hra o trůny sice vychází z fantasy knížek George R.R. Martina, ale inkriminovaná scéna se značně vzdaluje od autorova pojetí, jak spisovatel sám poznamenal na sociální síti.

Postava Sansa Stark (Sophie Turnerová) je v ní znásilněna sadistickým manželem, kterého hraje Iwan Rheon. Podobná debata se zvedla minulý rok, kdy šlo o incestní vztah postav Jaime a Cersei Lannisterových.

Firma HBO odmítá situaci komentovat. Nikdy neměla pověst stanice plné sexu a násilí, i když k určitému posunu došlo u mafiánské ságy Sopránovi. Hra o trůny prý zašla moc daleko v otevřeném znázornění násilí.

Pokud ovšem jde o oblast sexu, nelze nezmínit americkou mentalitu, prudérnost a pokrytectví. To, co připadá americkým televizním divákům jako pornografie, je pro Francouze, Itala nebo Čecha spíše úsměvné.

Reklama

Výběr článků

Načítám