Hlavní obsah

Houslista Pavel Šporcl před turné: Šátek nesundám

Novinky, Vladimír Říha, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý mladý houslista Pavel Šporcl zahájí v neděli v pražské Smetanově síni podzimní turné, v jehož rámci vystoupí 21. listopadu v Karlových Varech, v Ostravě (1. 12.), v Olomouci (2. 12.), v Českých Budějovicích (8. 12.) a opět v Praze (9. 12.).

Foto: Tereza Schreiberová

Vyzkoušet si jaké to je vařit v restauraci nyní dostávají obyvatelé Jeseníků.

Článek

Co budete hrát?

Stejné koncerty, které jsem nedávno nahrál pro Supraphon na albu, které mi v pondělí pokřtil kamarád skladatel Zdeněk Merta. K Dvořákově koncertu, nahranému již s Českou filharmonií s Vladimírem Ashkenazym před dvěma lety, jsem v září dotočil Čajkovského koncert D dur, kde filharmoniky řídí Jiří Bělohlávek. V neděli i na dalších pěti koncertech turné budu oba koncerty hrát se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu za řízení Vladimíra Válka. Je dost nezvyklé hrát oba romantické koncerty v jednom večeru, ale je to úkol, na který se těším.

Natáčel jste a hrál v září v Rudolfinu tradičně se šátkem na hlavě, v kožených kalhotách a s náušnicí. Jak to přijal orchestr a s jakými reakcemi jste se setkal v cizině?

Před lety při nahrávání Dvořáka to bylo s problémy a umělecká rada ČF tehdy byla dost proti. Nakonec to přijali a nyní je už vše v pořádku. Nakonec si zvykl i můj profesor Václav Snítil. A v cizině s tím nemám problémy vůbec. Nemyslím, že bych si šátek někdy sundal, protože se stal součástí mé image. Šátků mám doma již přes 160.

Získáváte díky tomu i nové posluchače?

Velice to přitahuje mládež, a to bylo i hlavním účelem - chtěl jsem přivést do koncertních sálů mladou generaci, která si s klasikou, s frakouny, jak se říká, spojuje jistou škrobenost. Chci se přiblížit mladým i tím, že se snažím mluvit, improvizovat, tak jak to dělají pop hvězdy. A vychází mi to, píší mi mladí lidé, mám svůj fan club, koncerty jsou hojně navštěvovány, nedávno mi jedna ctitelka dokonce upekla velký dort ve tvaru houslí. A velký zájem o lístky na nedělní koncert nás přinutil přidat ještě jeden na závěr turné. Odehraju ho v Praze 12. prosince.

Právě jste se vrátil z Japonska. Jak reagovalo tamní publikum?

Letos jsem tam hrál již podruhé. Na rozdíl od června, kdy jsem vystoupil s klavírním doprovodem, nyní jsem v Japonsku byl úplně sám. Hrál jsem Bacha, Šnitkeho, Yssaye a Mühlsteina. Koncerty jsem si sám moderoval s pomocí tlumočnice a ohlas byl velice dobrý. Kromě sedmi koncertů jsem byl pozván i do televizního vysílání. Zejména japonským dívkám se líbily i mé šátky, od organizátorů jsem nakonec dostal další pozvání na březen příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám