Hlavní obsah

Horáček a Šoralová: Nečekaně svěží kombinace

Novinky, Stanislav Dvořák

Zpěvačka Lucia Šoralová se během let stala spíše miláčkem bulváru než hudebních fajnšmekrů. Možná za to ani nemůže, angažmá v pražských muzikálech zkrátka mnohé lidi odpuzuje (a ne bezdůvodně). Nyní se ale dala dohromady s Michalem Horáčkem a vydala velmi slušné album O lásce, cti a kuráži.

Foto: luciasoralova.sk

Lucia Šoralová

Článek

Album vzniklo netypicky. Michal Horáček napsal už před lety básně a Lucia Šoralová jednu z nich zhudebnila a zpívala na svých koncertech. Horáčkovi se zalíbila a pak došlo k další spolupráci. Postupně se zrodila myšlenka alba.

Šoralová je autorem všech tracků a Horáčkovy texty zpívá nesmírně přesvědčivě. Nejde jen o slušný hlas, ale také o na české popové scéně neobvyklou propracovanost každé skladby, přesné emoce, vysoké nasazení, ale bez přehánění a upadání do sebeparodie. Možná je to i tím, že vznikaly tak pomalu, jak sama Šoralová někde poznamenala „lehkou nohou“, protože ji netlačil žádný termín. Střihla si i jeden pěkný duet s Petrem Hapkou, jen škoda, že má tak ledabylou výslovnost a není mu moc rozumět.

Žánrově se deska pohybuje mezi popem a starosvětským šansonem s jazzovými ornamenty. Vše je podřízeno jejímu hlasu - nepřeplácané aranže, kdy slyšíme piáno, kontrabas, smyčcové nástroje, akordeon, výjimečně i dechy. Možná si s překvapením řeknete: vždyť ono to místy připomíná Hegerovou...

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám