Hlavní obsah

Hologramy ulehčují vystavování křehkých uměleckých děl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díky využívání hologramů si lidé mohou prohlédnout sochy od Edgara Degase za více než půl miliardy korun – po celém světě, a aniž by se riskovalo jejich poškození. O této novince na svých stránkách informoval britský deník The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Křehká umělecká díla lze vystavovat v podobě hologramů. Působí věrohodně.

Článek

Díla, která jsou moc křehká nebo obtížná na přesun, můžou být po úspěšném pokusu vystavována ve formě hologramů.

Socha, která jen tak stála na zahradě, má hodnotu téměř čtvrt miliardy

Koktejl

Kdyby se návštěvníci nedávné výstavy v aukční síni Christie´s v Londýně chtěli dotknout sochy „Malá čtrnáctiletá tanečnice“ od Degase, překvapilo by je, že by jejich ruka prošla skrz dílo. Socha za více než půl miliardy korun totiž nebyla skutečně přítomná. Návštěvníci pouze viděli velmi skutečně působící hologram.

Devang Thakkar, poradce pro technologie v aukční síni Christie’s, sdělil Telegraphu, že se chystají hologramy zařadit do běžného používání. Zachází se s nimi totiž jednodušeji, a i levněji než se skutečnými díly.

V Galerii La Femme zněl úkol jasně: filmové klasiky

Kultura

Socha od Edgara Degase, která vznikla kolem roku 1881, je například moc křehká na to, aby se přepravovala přes velké vzdálenosti.

Nyní však jediný důkladný sken sochy znamená, že ji lze reprodukovat v holografické podobě na vyžádání, aniž by bylo nutné ohrozit originál přepravou.

Minulý týden se hologram Malé čtrnáctiletá tanečnice objevil v San Francisku a brzy bude vystaven v Hong Kongu.

Obrazy obklopené slovy

Kultura

Hologram navržený americkou společností Proto je promítán ve velkém kovovém boxu, jehož jedna strana je otevřena divákům. Holografická socha uvnitř se pomalu otáčí.

Hologramy se dají využít nejen pro sochy, ale i pro jiná umělecká díla, jako jsou obrazy a zobrazování digitálních děl.

V budoucnu by hologramy mohly umožnit dražitelům provádět simultánní prodeje po celém světě. Další výhodou je, že se návštěvníci mohou přiblížit k hologramům neocenitelných starožitností a prozkoumat je.

Reklama

Výběr článků

Načítám