Hlavní obsah

Hitu Já na to mám je třicet let. Natural slaví vinylem

Právo, Jaroslav Špulák

Nebývá to pro kapely příliš uspokojivé, ale občas se to stane. Některé složí za celou svou kariéru jen jediný hit. Je to i případ původně chebské skupiny Natural. Její hit se jmenuje Já na to mám a byl napsán před třiceti lety.

Foto: Michal Bulíř

Aktuální sestava kapely Natural, zleva Petr Zeleňák (baskytara), Petr Kadlček (zpěv, kytara), Daniel Andel (klávesy, zpěv) a Jakub Donáth (bicí)

Článek

V roce 1983 přišli do tehdy již tři roky existující skupiny multiinstrumentalisté Petr Kadlček, Daniel Andel a bratři Jiří a Roman Hronové.

„Přišli jsme do kapely, která do té doby hrála spoustu převzatých písniček. My jsme v tom ale pokračovat nechtěli – naší ambicí bylo skládat vlastní. Někdy na začátku čtyřiaosmdesátého roku nám Jirka Hron přehrál písničku, kterou vymyslel. V refrénu zpíval: Znáš Vendy Stáj? Tak se také původně jmenovala. Řekli jsme si, že je to možná blbost, ale na tancovačky, které jsme tenkrát především hráli, se bude hodit. Český text vymyslel Petr Kadlček v autě cestou na vystoupení. Je to text, který zpíváme dodnes,“ řekl Právu Daniel Andel.

Už při prvním veřejném provedení byla reakce diváků nadšená. Nebylo pochyb o tom, že se zrodil hit. V roce 1984 se objevil na prvním singlu Naturalu a Karel Šíp napsal scénář ke klipu, který byl poprvé představen v tehdejším hudebním pořadu Hitšaráda.

„Někdy v roce 1988 jsme se už cítili jako umělci a začali jsme připravovat nový koncertní program s náročnějšími a progresivnějšími písničkami. Byli jsme velmi ambiciózní a Já na to mám jsme mezi ně nezařadili, protože jsme ji považovali za přežitou. Když jsme pak program přehráli agentuře, která nás tehdy zastupovala, bylo nám sděleno, že ho hrát nebudeme, protože nestojí za nic. Tím Natural skončilb – v roce 1989 se rozpadl,“ vzpomíná Andel. Trvalo to až do roku 2000 a dva roky poté se písnička Já na to mám vynořila z minulosti. Česká automobilka Škoda si ji vyhlédla do své reklamy. Diváci skladbě projevili opětovnou náklonnost a v roce 2003 vyšlo album starých i nových písniček nazvané… Já na to mám. Natural se vrátil a existuje dodnes. „Samozřejmě bychom chtěli napsat ještě pár podobně úspěšných písniček. Zatím to ale vypadá, že jsme kapela jednoho hitu,“ usmívá se Andel.

Aktuálně Natural vydává nový počin. Vrátil se k vinylové desce, starému, ale stále populárnímu hudebnímu nosiči. S finančním přispěním známých a přátel natočil šest nových písniček a kolekci pojmenoval Třetí od konce. Fanoušci si ji budou moci stáhnout i ve formátu MP3 nebo vypálit na cédéčko.

V pátek večer album pokřtí v pražském Hudebním klubu Palmovka. „Já na to mám budeme hrát samozřejmě také. Má několik verzí, ale lidem se vždycky nejvíc líbila ta původní. Pokud si však řeknou o nějakou jinou, tak jim ji zahrajeme. Někdy ji ostatně během koncertu hrajeme i dvakrát,“ uzavírá Andel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám