Hlavní obsah

Herečka byla v traileru, ale z filmu ji vystřihli. Zklamaní diváci mohou studio žalovat, rozhodl soud v USA

Filmová studia v Kalifornii mohou být žalována na základě zákonů o klamavé reklamě, pokud zveřejní zavádějící filmové upoutávky. Podle serveru Variety o tom rozhodl americký okresní soudce Stephen Wilson v případu, v němž dva fanoušci Any de Armasové podali žalobu na hollywoodské studio Universal Pictures kvůli traileru na snímek Yesterday z roku 2019.

Foto: Profimedia.cz

Ana de Armasová

Článek

Fanoušci tvrdili, že si film vypůjčili na základě upoutávky s kubánskou herečkou, ale po zhlédnutí zjistili, že z něj byla nakonec vystřižena.

Společnost Universal Pictures se snažila argumentovat tím, že filmové upoutávky mají podle prvního dodatku americké ústavy právo na širokou ochranu. Právníci studia tvrdili, že trailer je „umělecké, expresivní dílo“, které vypráví tříminutový příběh zprostředkovávající téma filmu. Upoutávky by tak podle nich měly být považovány za „nekomerční“ druh projevu.

Soudce však tento argument odmítl. Ukázka podle něj je komerční, a podléhá tak kalifornskému zákonu o klamavé reklamě a státnímu zákonu o nekalé soutěži. „V jádru je upoutávka reklamou určenou k prodeji filmu tím, že spotřebitelům poskytne jeho náhled,“ uvedl.

Právníci společnosti Universal Pictures argumentovali také tím, že filmové upoutávky již dlouho obsahují klipy, které se v hotovém filmu neobjevují. Jako příklad uvedli snímek Jurský park, jehož trailer se skládal výhradně ze záběrů, které v něm nakonec nejsou.

Společnost Universal také uvedla, že klasifikace trailerů jako „komerčního projevu“ by mohla otevřít dveře pro řadu žalob od nespokojených filmových diváků, kteří by mohli subjektivně tvrdit, že film nesplnil očekávání vyvolaná upoutávkou.

Wilson uvedl, že zákon o klamavé reklamě se použije pouze v případech, kdy by „významná část rozumných spotřebitelů“ mohla být uvedena v omyl.

„Soud se omezuje na vyjádření toho, zda se ve filmu vyskytuje herečka nebo scéna, a na nic jiného,“ napsal soudce. Dodal, že na základě traileru k filmu Yesterday bylo pravděpodobné očekávání diváků, že de Armasová bude mít ve filmu významnou roli.

De Armasová se měla ve filmu původně objevit jako milostný zájem hlavního hrdiny, kterého hraje Himesh Patel. Scenárista Richard Curtis vysvětlil, že de Armasová byla vystřižena, protože se divákům nelíbilo, že by se Patelova postava vzdálila od své hlavní lásky, kterou hrála Lily Jamesová.

Žalobci, Conor Woulfe z Marylandu a Peter Michael Rosza z kalifornského okresu San Diego, zaplatili každý 3,99 dolaru (90 Kč) za zapůjčení filmu Yesterday na streamovací platformě Amazon Prime. Po studiu požadují nejméně pět milionů dolarů. Případ se bude dál projednávat.

V traileru byla, ve filmu už ne. Fanoušci žalují studio kvůli Aně de Armas

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám